Den som följt Musikhjälpen känner troligtvis igen mannen med den blå jackan – han heter Pontus Lövemark och bor i Lindome. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

”Jag blir rörd och överlycklig”

Pontus Lövemark från Lindome har blivit välkänd som ”mannen i den blå jackan” i Musikhjälpen. I år fick han in över 1,2 miljoner kronor i sin bössa.

– Jag trodde inte att det skulle gå så rasande bra, säger han.

I år var Musikhjälpens tema ”Barn är inte salu”.

– Det var ett tungt ämne, stundtals nästan plågsamt att höra en del rapporter, säger Pontus Lövemark.

Han har tagit semester och följt programmet via SVT nästan dygnet runt den senaste veckan. På lördagen flög han själv upp till Umeå där de tre programledarna var instängda i glasburen. Det var nionde året i rad som Pontus Lövemark var på plats och han är alltid iklädd samma blå jacka.

Läs mer:”Folk förväntar sig att jag dyker upp”

– Jag trodde inte för nio år sedan att jag skulle bli en stammis och resa runt. Jag åkte in till buren 2009 när den var i Göteborg och stod där längst på natten i kylan. Jag fick en del respons redan då och folk tyckte det var lite mystiskt med en man i en blå gammal retrojacka. Jag tycker det är ett otroligt viktigt program, säger han.

Blev uppmärksammad

Programledarna uppmärksammade Pontus och han blev känd för tittarna och lyssnarna. Därefter har hans popularitet bara ökat och nu har ”mannen med den blå jackan” en egen Facebook-sida och både programledare och Musikhjälpen-fans frågar efter honom.

– Jag åker varje år för att jag gör nytta, folk frågar efter mig och jag känner mig hedrad, säger han.

Pontus startade en digital insamlingsbössa dit vem som helst kan skänka pengar. I skrivande stund har det kommit in 1,283,303 kronor till bössan.

– När jag kom till buren i lördags låg det 15 000 kronor i bössan och när jag gick därifrån på natten var det uppe i 95 000 kronor. Sen återvände jag på söndagen och fick dessutom komma in i buren och bli intervjuad. Då började det verkligen skena och till slut var det över en miljon. Det är helt makalöst, säger han.

Hedrar sin bror

Exakt varför Pontus blivit så populär tycker han är svårt att svara på.

– Det är lite av en gåta för mig. Men det var en kvinna som kom fram och sa att jag inte säger massa floskler utan att man märker att jag är påläst kring temat, och att jag verkar vara en go och snäll människa. Det är väl det kanske, och att folk känner igen mig nu, säger han.

Den blå jackan har en egen historia.

– Jag bär den som en hyllning till min bror som gick bort på 80–talet. Det var hans jacka, säger Pontus.

Kommer du vara på plats nästa år med?

– Ja, det kommer jag absolut vara! Det har blivit så stort så det är klart det blir en fortsättning.

Totalt samlade Musikhjälpen i år in över 74 miljoner kronor.

Elvira Linderot

Fakta: Pontus Lövemark

Bor: Lindome

Ålder: 53 år

Gör: Stödassistent på ett boende för intellektuellt funktionshindrade.

Intressen: ”Jag är ute och promenerar och simmar en del, och så är jag ett nyhetsfreak. Jag tittar nästan bara på nyheter och dokumentärer och är väldigt politiskt intresserad.”

Om Musikhjälpen: Ett insamlingsevent som funnits i Sverige sedan 2008. Programmet sänds live dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play i 144 timmar för att uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en undangömd humanitär katastrof. I programmet blir tre kända programledare inlåsta i en studio på ett torg i en svensk stad och gästas av bland annat artister och kända personer. I år sändes programmet från Umeå, 11-17 december, och temat var Barn är inte till salu.

Relaterade artiklar
Fler artiklar