Arkivfoto

Inte nöjd med julklappen – så här gör du

Julen är över och där sitter du med stickade tröjan från moster som du bara vet att du aldrig kommer att använda.

Här är vad som gäller när du ska lämna tillbaka eller byta julklappar.

Efter julen finns det en mängd anledningar till att du kanske behöver byta eller lämna tillbaka en julklapp. Oavsett vilken anledningen är – här är vad som gäller:

Öppet köp och bytesrätt är frivilligt för butikerna. Vill du, när du ger bort något eller köper till dig själv, försäkra dig om att varan går att byta så fråga i butiken. Be butiken skriva på kvittot att öppet köp gäller.

Många butiker upplyser själva om hur det fungerar och särskilt i jultider brukar de sätta ett datum för öppet köp. Efter det datumet har du ingen laglig rätt att byta eller lämna tillbaka varan om inte butiken går med på det. Du ska helst inte ha brutit förpackningen eller tagit bort lappar på kläder. Spara alltid kvittot. 

Har du fått underkläder eller badkläder får de oftast inte lämnas tillbaka alls om de inte är plomberade.

Erbjuder butiken öppet köp så har du rätt att få tillbaka pengarna om du lämnar tillbaka en vara inom den tid som butiken uppgett att den har öppet köp.

Vid bytesrätt behöver butiken inte lämna tillbaka pengarna utan den har själv rätt att bestämma om du ska få pengar tillbaka eller om du bara får byta till en annan vara. Bestämmer sig butiken för att ersätta dig kan du lika gärna få beloppet i form av ett tillgodokvitto i butiken.

Får du pengar tillbaka sätts de in på ditt bankkonto via ditt bankkort oavsett om det är du eller någon annan som köpt varan. Men tänk på att vissa butiker har valt att bara sätta in pengarna på det kort som användes vid köpet.

Du har ingen ångerrätt när du köper varor i butik men köper du dem på nätet har du rätt att ångra ditt köp i två veckor från dagen efter att du tagit emot varan.

Du har alltid rätt att reklamera varor som är felaktiga om butiken erbjuder bytesrätt eller inte. En reklamation gör man när det är något fel på varan. Den här rätten påverkas inte heller om du köpt en vara på rea och butiken uppgett att reavaror inte bytes. Reklamationen måste dock ske inom skälig tid efter det att man märkt eller borde ha märkt felet.

Karina Hansson

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar