Influensasäsongen har börjat ta fart i regionen. Foto: Arkiv

Influensasäsongen är igång

Årets influensa börjar ta fart. Under julveckorna har många blivit sjuka och det är flera typer av influensa som sprids.

– Om man tillhör en riskgrupp är det hög tid att vaccinera sig, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

De senaste veckorna syns en ökning av inrapporterade influensafall i regionen.

– Det har blivit fler fall som vi fått höra om de senaste veckorna. Det har börjat öka under julveckorna och spridningen är igång. Förutom det som rapporteras in till oss via sjukvården går det rykten om att det går influensa, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Trots att spridningen är igång är det inte för sent att vaccinera sig.

– Om man tillhör en riskgrupp så är det väldigt viktigt att man får det gjort. Det tar upp till två veckor att få fullt skydd av vaccinet så det är lite bråttom att göra det nu.

Topp om några veckor

Hon tror att toppen lär komma om 4-6 veckor och än så länge är det för tidigt att säga hur allvarlig säsongen blir. Det finns två huvudtyper av influensa, A och B.

– Sen finns det många undergrupper. Influensaviruset är väldigt förändringsbenäget och det är därför det finns stor risk att många blir sjuka, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Vaccinet är ingen garanti för att inte bli sjuk men ger ändå ett bra skydd.

– Det gör att man blir mildare sjuk och minskar risken för komplikationer. Andra saker man kan göra om man tillhör en riskgrupp är att undvika folksamlingar, särskilt inomhus, och vara noga med att tvätta händerna.

Underliggande sjukdomar

Eva Lindhusen Lindhé säger att det sprids en del rykten om vaccinet.

– Det här är ett helt annat typ av vaccin än det som gavs vid pandemin med svininfluensan. De komplikationer man kunde se där, med narkolepsi, är inget vi sett i den här typen av vaccin, säger hon.

Om man får influensa, när bör man söka vård?

– De allra flesta som i grunden är friska behöver nog inte söka vård. Men om man tillhör en riskgrupp och till exempel har en underliggande sjukdom ska man kontakta sin läkare eller vårdcentral så fort som möjligt. Då kan man få bromsande behandling som kan dämpa symptomen något.

Elvira Linderot

Fakta: Influensa

Det kommer ofta nya utbrott av influensa. Det beror på att influensavirus kan skapa nya virusformer som vårt immunförsvar saknar skydd mot. De olika virusformerna kallas för influensastammar.

De vanligaste influensatyperna kallas för A och B. Influensa A kan orsaka epidemier som sprids över flera världsdelar, så kallade pandemier. Influensa B ger mer begränsade utbrott. I är år det än så länge fler fall av influensa B.

Grupper som bör vaccineras är: personer över 65 års ålder, gravida, personer med vissa kroniska sjukdomar som till exempel KOL, hjärtsjukdom, lever-eller njursvikt eller diabetes, samt personer som lider av kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.

Källa: 1177 Vårdguiden

Relaterade artiklar
Fler artiklar