Idiotiskt att jämföra damerna med herrar

KRÖNIKA Just nu pågår fotbolls-VM i Frankrike. Det ser ut att bli en formidabel succé; såväl sportsligt som med publikrekord och ett stort medialt genomslag. För oss som älskar fotboll är mästerskap under tidig sommar en fröjd. Sverige har öppnat lovande och nu laddar vi för gruppfinalen mot USA. Vi håller tummarna för att Jitex-fostrade Fridolina Rolfö och hennes lagkamrater tar Sverige till stora framgångar.

Men nu kommer tyvärr den här krönikören att fälla krokben för sig själv. Han ville skriva en krönika som gav fotbolls-VM den uppmärksamhet som det förtjänar på grund av den sportsliga fotbollsfesten, och inte genom att som så ofta definieras av jämförelser med herrfotbollen. Men när krönikören skall göra just det, då kör han i diket och så blir det ändå fullt av referenser till killarnas fotboll.

Men det går liksom inte att undvika jämförelsen och det måste sägas om och om igen; fotbollen är absolut inte jämställd. På ett globalt plan är det oftast helt bedrövligt. Orättvisa förutsättningar råder generellt och ibland ill och med trakasserier och övergrepp från egna ledare och det egna förbundet. I de högsta beslutande organen Fifa och Uefa är synen på damfotboll deprimerande. Sverige och några länder ytterligare har förvisso kommit mycket längre, inte minst på ungdomssidan, men skillnaderna är fortfarande stora. Detta är något som alla som älskar fotboll och särskilt de som är aktiva i svensk fotboll på alla nivåer måste jobba med hela tiden, varje dag och i många år framöver.

Dessutom blir jag irriterad på alla återkommande idiotiska förslag om att man skall matcha damfotboll och herrfotboll mot varandra. ”Låt ett herrlag möta ett damlag, så får vi se vad som händer…”. Varför då? Vad är det som skall bevisas? Om herrlandslaget skulle vinna mot damlandslaget med 6-1, vad har vi lärt oss av det? Skall vi män ropa; ha, där fick ni allt! Eller skall det resultatet ligga till grund för en fördelning av Svenska fotbollförbundets ekonomi så att damerna får 14 procent och 86 procent går till herrarna? Eller skall vi könsfördela klubbarnas plantider utifrån detta?

Nej, låt oss istället njuta av den fotbollsfest som nu pågår och hoppas att den inspirerar barn och ungdomar oavsett kön att börja spela fotboll. Låt oss vara stolta över att vi i Mölndal har Jitex som vunnit SM sex gånger och fostrat massor av landslagsspelare och tränare genom åren. Låt oss hoppas att Jitex visar vägen här i Mölndal och tar en välförtjänt plats i elitettan igen, att Lindomes omstart för damlaget blir framgångsrik och att övriga klubbar i kommunen får igång damlag också på seniorsidan snart igen. Inte för tjejernas skull. Inte för killarnas skull. Utan för precis alla som älskar fotboll.

Lars Rundblom

Ordförande i Branäsgruppen, mångsysslare och Kålleredsbo sedan 18 år.