Mölndal energis vd Christian Schwartz sneglar mot elbusslinjen som gjort succé i Göteborg. Foto: Mölndal energi/Electricity Göteborg

Idén: Elbuss ska binda ihop stadsdelar

En elbuss som glider fram genom några av stans bostads- och kontorstätaste områden. Nu hoppas Mölndal energi få med sig andra bolag på sin idé.

– Jag tror att det här skulle kunna hända inom två år, säger vd:n Christian Schwartz.

Stadens eget energibolag har redan skissat på en tänkbar slinga för den kommande elbussen. Från Mölndals innerstad till Åbro, vidare till Riskulla, en sväng förbi Pedagogen park, ett stopp vid Åbybadet och så slutligen Åbytravets nya mässhall och hotell innan färden bär åter mot centrum.

– Vi skulle kunna lägga både en del tid och kanske en projektledare på detta. Men vi ska inte vara huvudman – det är för mycket i det här som vi inte kan, säger Christian Schwartz som nu hoppas att politiker, kommuntjänstemän, storföretag, fastighetsägare och kanske även Västtrafik ska tända på upplägget.

– Om fler tycker att den här idén är så bra som vi tror att den är så hoppas jag att vi ska kunna samarbeta och använda de kunskaper vi redan har till att göra en förstudie.

I grannkommunen finns det redan en elbusslinje som blivit mycket populär, mellan Chalmers och Norra Älvstranden. Christian Schwartz tycker att det är fullt realistiskt att det skulle kunna fungera med ett liknande koncept i Mölndal.

– I ett första steg skulle man kanske kunna leasa två elbussar, en i varje riktning. På längre sikt tycker jag att det är väldigt intressant med förarlösa bussar, att det här skulle kunna rulla helt automatiskt, säger Christian Schwartz.

Vd:n understryker att det ingår i Mölndal energis uppdrag att jobba med en hållbar utveckling av Mölndal och han tror att en satsning på en elbusslinje skulle kunna föra med sig en del kommersiella fördelar.

– Vi jobbar mycket med laddare och laddinfrastruktur, och ett sådant här projekt skulle göra att vi lär oss mycket på vägen. Vi kommer att få massor av kunskap som vi sedan kan använda när vi säljer laddstationer till bostadsrättsföreningar, företag och privatpersoner, säger Christian Schwartz.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar