I stället för Pride – museet satsar på hbtqi-utställning

Rätten att få vara sig själv – det är temat för en ny utställning på museet. På lördagen är det premiär.

– Det blir ett smörgåsbord med mycket att fundera över, säger utställningsproducenten Åsa Palmaer Skoglund.

På Mölndals stadsmusem pågår huvudutställningen ”Mat – i nöd och lust” fram till september 2021. Men i den gamla fabriksbyggnaden finns mer att upptäcka. I den mindre delen, som kallas för 45 kubik, har det genom åren ordnats utställningar om allt från lapptäcken till ensamkommande ungdomar.

– Det är roligt att kunna ha en sån bredd på ämnen, säger Åsa Palmaer Skoglund.

På lördag är det premiär för ”Att få vara sig själv – hbtqi-rättigheter förr och nu”. Som namnet antyder lyfter utställningen fram olika aspekter kring identitet, sexuell läggning och kampen för lika rättigheter.

– I början av året funderade vi på vilka berättelser vi lyfter på museet, vilka finns och vilka finns inte. Vi skulle vara med under Pride men som kom coronan och väldigt mycket blev inställt. Då bestämde vi att vi i alla fall skulle ha en utställning i höst.

Museet har samarbetat med RFSL, Amnesty, Queer-rörelsens arkiv och bibliotek samt Hbtq-labbet, som en är en mötesplats för unga hbtq-personer i Mölndal. Resultatet kallar Åsa Palmaer Skoglund för ett smörgåsbord med många delar att ta in och fundera över.

– Vi har försökt få in ganska mycket på den här lilla ytan. Bland annat finns det en tidslinje som startar 1869, då begreppet homosexuell myntades av en ungersk författare. Vi har också med andra tidpunkter, som när homosexualitet slutade vara olagligt och när sjukdomsstämpeln togs bort i Sverige.

Besökarna kan också se en film om ”minoritetsstress”, göra ett quiz och ta del av människors berättelser.

– Vi har bland annat med delar av en utställning som RFSL tagit fram, och lyfter Amnestys arbete med fall runt om i världen, säger Åsa Palmaer Skoglund.

Utställningen pågår 17 oktober–22 november. Den 19 november blir det dessutom ett föredrag med Stina Nilss från RFSL, om hbtqi-historia, normer och rättigheter.

Hbtqi är ett samlingsnamn och en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Elvira Linderot

elvira.linderot@molndalsposten.se