Living Nordic, som äger HVB-hemmet på Åbyvägen, har gått i konkurs. Foto: Fredrik Hofflander

HVB-hemmets ägare har gått i konkurs

För drygt två år sedan mördades en ung anställd på HVB-hemmet på Åbyvägen. Nu har bolaget som drev hemmet gått i konkurs, avslöjar GT.

Det var i slutet av januari 2016 som larmsamtalet kom från företaget Living Nordics HVB-hem nära Åby travbana. Det visade sig att en ung man knivskurit en 22-årig kvinnlig anställd. Hennes skador var så allvarliga att hennes liv inte gick att rädda.

Läs mer:Åklagare friar företaget bakom HVB-hem

Händelsen fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt, och föranledde bland annat statsminister Stefan Löfven att besöka Mölndal.

Nu har tingsrätten godkänt en konkursansökan från en av bolagets huvudägare. Enligt GT framgår det av handlingarna i målet att de två största ägarna är djupt oense om företagets tillstånd. Mannen som ansökt om konkursen hävdar att företaget har stor brist på pengar och inte kan reglera en skatteskuld på 2,2 miljoner kronor.

Den andre ägaren anser enligt GT att skatteskulden inte är så stor som kompanjonen uppgett. Han bedömer att företaget borde kunna leva vidare om man genomför ”omfattande kostnadsbesparande åtgärder”.

Nu blir det upp till hovrätten att avgöra om konkursen ska ligga fast eller inte. Dit har nämligen den andre storägaren vänt sig med en överklagan av tingsrättens beslut.

Living Nordic har varit mycket lönsamt under en följd av år. GT uppger att den samlade vinsten för åren 2013–2016 landade på 13,3 miljoner kronor efter finansnetto. 2017 ser dock enligt tidningen ut att bli ett förlust år.

Bolagets hemsida ligger nere och ingen av de två storägarna har gått att nå för en kommentar.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar