Hundratals Mölndalsbor lämnade sina julgranar – blir el och värme

På grund av pandemin blev det ingen julgransplundring på Mölndals Energi i år heller. Däremot tog de emot hundratals granar och delade bland annat ut fika.
– Mölndalsborna äger oss så det är viktigt att kunna visa upp vad det är vi gör, säger Mattias Sjöstrand, kommunikationschef.

ANNONS

20 minuter innan öppning parkerade den första bilen utanför grindarna till Mölndals Energi. Den årliga julgransplundringen fick ställas in i år igen men möjligheten att lämna sin gran fanns fortfarande kvar.

– Vi låter Mölndalsborna lämna sina granar som sedan flisas och används som bränsle i vårt kraftvärmeverket, säger Mattias Sjöstrand, kommunikationschef på Mölndal Energi.

LÄS MER:Pumpar för hundratusentals kronor stals från JS Energi

Till vardags kommer det upp mot 40 långtradare med flis som sedan blir el och värme. Enligt Mattias Sjöstrand gör Mölndalsbornas inlämnade granarna inte så stor skillnad för dem men han understryker vikten av att Mölndal Energi får träffa sina ägare.

– Mölndalsborna äger oss så det är viktigt att kunna visa upp vad det är vi gör.

ANNONS

Goodiebag

När bilarna kommer in möts de av flera personer i gula västar. I och med pandemin får passagerarna sitta kvar i bilen under hela vistelsen. Vid första stoppet får de ta emot en goodiebag som innehåller en mössa, ballonger, reflexväst och en målarbok.

– Målarboken är fylld med motiv härifrån och tanken är att barnen ska sitta och måla och så kanske de frågar sina föräldrar vad det är de målar av. Och då skapas en dialog om vad vi gör, säger Mattias Sjöstrand.

LÄS MER:Dianas elräkning tredubblades – nu har hon stängt av värmen hemma

Bilarna får krypköra lite innan de stannas vid en andra etapp där de får ta emot bulle och kaffe. En av fika-utdelarna berättar att de från början hade 500 bullar men nu har de bara 200 kvar.

– Jag skulle uppskatta att det har varit runt 300 bilar här idag, säger Mattias Sjöstrand när det är cirka en timma kvar av dagen.

Eufåria

Vid julgranslämningen parkerar Ann och Eddy Örneholt. I baksätet sitter barnbarnen Nelly och Noa Petersmo och äter på varsin bulle.

– Vi hade hoppats på ansiktsmålning idag för de minns hur det var när det var julgransplundring för två år sedan, berättar Ann Örneholt.

– Men det är jättebra att granarna kan bli värme och energi, säger Eddy Örneholt.

LÄS MER:Helene Fransson från Åby är med i nya säsongen av Farmen: ”Jag är jävligt rolig faktiskt”

Morföräldrarna och barnbarnen åkte sedan iväg och passerar den sista etappen – de närmast legendariska fåren Eufåria, Skrot och Grot som under vintern vanligtvis bor i Lerum.

– Det var våra kunder och följare som namngav Eufåria, säger Mattias Sjöstrand och skrattar.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS