Sofie Löwenmarks mamma mördades av hennes pappa när Sofie bara var ett år. Nu ska hon ge ut en bok om händelsen - och om hur samhället ibland sviker barn som drabbas. Foto: Fredrik Hofflander

Hon skriver bok om mordet på mamman

Pappa mördade mamma när Sofie Löwenmark var ett år gammal. Nu skriver hon en bok om händelsen – och om hur dåligt samhället är på att ta hand om barn som drabbas av liknande trauman.

– Jag minns att jag länge hade svårt att acceptera det som hade hänt. Jag skämdes för att jag hade en förälder som hade gjort en sådan sak. Det var nästan så att jag önskade att det hade varit en galning på gatan i stället, berättar Sofie Löwenmark.

1981 var hon ett år gammal och bodde med sin mamma i Tranemo. En dag vändes livet upp och ner för den lilla familjen: Sofie Löwenmarks mamma blev mördad av hennes pappa.

– Det var inget infall, han hade planerat att göra det, säger hon.

Av naturliga skäl har Sofie Löwenmark inga konkreta minnen från det som hände för 37 år sedan. I efterhand har hon fått veta att pappan dömdes till tio års fängelse, att hon själv fick skyddad identitet och att kontakten mellan dem bröts eftersom myndigheterna bedömde pappan som en säkerhetsrisk.

Sofie Löwenmark växte upp hos sin moster och konstaterar i dag att den tragiska händelsen satte sin tydliga prägel på henne under barndomen.

– Jag kunde känna mig väldigt ensam. Jag trodde ju inte att det fanns några andra i samma situation, säger hon.

Men det gör det. Och det är just därför som Sofie Löwenmark, som i dag bor i Mölndal och arbetar som opinionsbildare och skribent, bestämt sig för att skriva en bok. Boken ska inte bara vara en självbiografisk berättelse utan också ett debattinlägg om hur samhället många gånger misslyckas med att hjälpa barn som drabbats av att mamman mördas av pappan.

2015 gjorde Aftonbladet en granskning av samtliga mord i den här kategorin under 2000-talet och av vad som hade hänt med de 54 berörda barnen. Den visade att nästan hälften fortfarande hade sin pappa som vårdnadshavare. I en tredjedel av fallen hade det uppstått problem med koppling till detta, som till exempel svårigheter att skaffa pass, få vård eller hämta ut medicin.

Samma genomgång visade också att fyra av tio barn uttryckligen sagt att de inte vill ha någon kontakt med pappan.

Sofie Löwenmarks pappa dog innan han kom ut ur fängelset, men under åren han satt inlåst där utövade han fortfarande en viss makt över hennes liv.

– Han gick inte med på att jag skulle byta efternamn och han hade åsikter om var jag skulle bo och inte bo. Han höll liksom på och förhandlade fram och tillbaka.

– Det finns en syn i Sverige att de biologiska banden mellan en förälder och ett barn är så starka att de inte får brytas. Jag tycker att man har förverkat sin rätt som förälder när man har mördat den andra föräldern, säger Sofie Löwenmark.

Hennes förhoppning är att boken ska väcka liv i en debatt som blossar upp då och då men som hittills inte lett till så mycket skarpa förändringar. Att dela med sig av en både personlig och tragisk berättelse känner hon ingen rädsla för.

– För några år sedan hade det varit otänkbart för mig. Men nu känner jag att jag har en annan plattform, och att jag nästan är tvungen att göra det, säger hon.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Sofie Löwenmark

Ålder: 37.

Bor: Lägenhet i Mölndal.

Yrke: Skribent och opinionsbildare. Skriver bland annat ledarkrönikor i Göteborgs-Posten och Expressen. Har haft uppdrag för tankesmedjan Timbro och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Familj: En son.

Intressen: Resor.

Aktuell: Skriver en bok om att hennes mamma mördades av hennes pappa i början av 1980-talet. Boken finansieras bland annat med hjälp av donationer via insamlingssidan Gofundme. Hittills har insamlingen inbringat knappt 20 000 kronor på mindre än två veckor.

Relaterade artiklar
Fler artiklar