Aylin Fazelian (till vänster) från Bifrost och statsminister Stefan Löfven kommer att befinna sig på samma ställe från lördag till onsdag. Foto: Socialdemokrarerna/Victor Svedberg

Hon för Mölndals talan inför partitoppen

Tre Mölndalsbor finns bland ombuden när Sveriges största parti samlas till kongress på lördagen.

– Det känns pirrigt, säger S-politikern Aylin Fazelian från Bifrost.

Kongressen är Socialdemokraternas högsta beslutande organ och nu med bara drygt ett år kvar till valet är den förstås extra viktig. Det märks bland annat på att alla och inte bara vissa politikområden ska diskuteras av de 350 ombuden.

Mölndal har tre ombud på plats: rutinerade duon Tomas Angervik och Solveig Hallin, och dessutom kongressdebutanten Aylin Fazelian.

Den sistnämnda är nyinflyttad från Partille, men har alltså redan vunnit sina lokala partikamraters förtroende.

– Jag är ju inte ny i partiet, jag sitter i både regionfullmäktige och i styrelsen för S-kvinnor nationellt. Så jag har väl dykt upp på lite olika ställen och förhoppningsvis förtjänat ett förtroende, säger hon själv.

Hur stort är det att få delta på en S-kongress?

– Det är ett väldigt ärofullt uppdrag. Det handlar ju om att påverka den politik som Socialdemokraterna driver och den politik som vi kommer att gå till val på, säger Aylin Fazelian.

För Aylin Fazelians del kommer kongressen till stora delar handla om utrikespolitik. Hon ingår i den grupp som under ledning av Margot Wallström ska knåda och diskutera internationella frågor innan diskussionen släpps fri bland alla kongressombud.

– Jag kommer att driva att vi får med en formulering om att de EU-länder som inte respekterar mänskliga fri- och rättigheter ska få sin rösträtt indragen i EU:s ministerråd. Det är viktigt att vi höjer rösten för de värden som EU är byggt på. Vi ser flera länder där det har blivit inskränkningar och där utvecklingen är mörk, säger hon.

På vilket sätt har en S-kongress betydelse för Mölndal?

– Utrikespolitiken som jag ska arbeta med är förstås mer övergripande. Men när vi pratar om integration, segregation, jobbskapande, bostadspolitik och jämlikhet kommer vi ju in på saker som påverkar Mölndal väldigt mycket, säger Aylin Fazelian.

Hur viktigt är det att visa en enad front utåt, att inte vara för oeniga?

– Vi har en princip, som Stefan Löfven har varit tydlig med, att det ska vara högt i tak. Vi vill ha stora ideologiska diskussioner och jag tror inte att ombuden kommer att vara rädda för att tycka till. 

Så man får bråka?

– Haha, ja. Bara man gör det på ett kamratligt sätt.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar