Arkivfoto

Högsäsong för levande ljus-bränder

När mörkret och kylan faller vill vi gärna mysa med levande ljus och en filt. Det är också tiden då flest bränder som orsakats av levande ljus inträffar.

När december kommer tänder vi fler ljus än vanligt och just på söndagarna, då vi firar advent. Och det är nu det är extra viktigt att vara uppmärksam.

Enligt Brandskyddsföreningen ökar larmen om bostadsbränder i december och januari.

– Levande ljus-bränderna går upp kraftigt i december framförallt, och under vintermånaderna generellt, men de står bara för ett par procent av bostadsbränderna. Att glömma kvar något på spisen orsakar fler bränder, fortsätter Anders Bergqvist generalsekreterare på Brandskyddsföreningen till Nyhetsbyrån Siren som gått igenom statistik från Socialstyrelsen.

De senaste 15 åren, mellan 2001 och 2016, har 9 500 personer i Sverige vårdats på sjukhus för rök- och eldskador. Förra året var det 400 personer. Under samma tid dog 1 612 personer i bostadsbränder.

Under samma tid har 1 599 personer i Västra Götaland vårdats på sjukhus för rök- och eldrelaterade skador. Samtidigt har dött 301 personer dött i bostadsbränder sedan 1997.

– Under vintermånaderna går dödsfallen i bränder upp, jämfört med sommarmånaderna. Varför det sker vet vi inte. Det vi kan se är en stark koppling mellan ålder, cigaretter och en oförmåga att hantera situationen, säger Anders Bergqvist.

I statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, så minskar antalet bostadsbränder orsakade av soteld och levande ljus medan bränder som orsakas av att man glömt att stänga av spisen ökar. I villor är det vanligare med soteld, eld som orsakats av att man eldar i en öppen spis, medan eld som orsakats av glömd spis är överlägset mer förekommande i flerbostadshus.

Drygt 40 procent av alla ljusbränder inträffar i december enligt MSB. Och då är tredje advent den mest kritiska av söndagar i december.

Karina Hansson

redaktion@molndalsposten.se

Tips för att undvika brand

Det bakas och lagas mycket mat i december. Var noga med att inte glömma något på spisen.

Lämna aldrig ett rum med levande ljus. Släck alltid.

Testa brandvarnaren. Se även till att ha brandfilt och brandsläckare hemma.

Källa: Anders Bergqvist, Brandskyddsföreningen

Relaterade artiklar
Fler artiklar