Valnämnden i Mölndals stad söker efter personer som vill räkna röster den 9 september nästa år. Foto: arkivbilder

Hjälp till att räkna röster

Valet 2018 börjar närma sig. Redan nu söker Mölndals stad efter personer som vill jobba som röstmottagare på valdagen den 9 september.

Mölndals stad söker ett stort antal röstmottagare till valet 2018. I kommunen finns det 44 valdistrikt med tillhörande vallokal och på valdagen arbetar sju personer i varje lokal.

Vad gör då en röstmottagare? Arbetet börjar vid sjutiden på morgonen med att ställa i ordning lokalen och förbereda röstningen. Under dagen ska det delas ut valkuvert och prickas av i röstlängden och väljarna ska få hjälp. När lokalen stänger vid 20.00 ska alla röster öppnas och räknas. Mölndals stad skriver på sin hemsida att arbetet kan pågå till efter midnatt.

Två av personerna i varje lokal ska vara ordförande och vice ordförande. De personerna ska ha arbetat ett antal val tidigare och leder arbetet under dagen.

Den som vill jobba som röstmottagare kan ansöka redan nu. Kravet är att man ska vara över 18 år och de som blir antagna kommer få gå en utbildning. En del pengar får man också för insatsen. Arvodet för en röstmottagare ligger på 2400 kronor.

Elvira Linderot

elvira.linderot@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar