Här växer det nya forskningsklustret fram

Det som idag är en obebyggd tomt strax söder om Astra Zeneca kommer om bara några år se totalt annorlunda ut. Förutom ett life science-kluster i världsklass kan det då finnas både hotell, restauranger och möjligheter till fritidsaktiviteter på platsen.

Mind maps, skisser, bilder och post it-lappar fyller lokalen på Kråketorpsgatan i Åbro som idag fungerar som ett så kallat open lab. Här hålls möten och workshops för de inblandade parterna, och så småningom ska det även vara öppet för allmänheten.

– Vi kallar det early activation, säger projektledaren Johanna Söderlund. Vi tycker det är viktigt att aktivera den här platsen redan nu, för att få feedback och låta projektet växa.

Mjuka värden

Så här långt i projektet har det pratats mest om de verksamheter som ska samlas här, med inriktning på det som kallas life science, det vill säga läkemedel, bioteknik och medicinteknik. Men minst lika viktigt i sammanhanget är de mjuka värdena.

– Vår ambition är att det även ska bli en destination för barn och unga, säger Johanna Söderlund. Det ska finnas liv här alla dygnets timmar.

Varför är det så viktigt?

– För det är i mötena som det magiska sker. Det ska inte vara en isolerad site. Det är människan som är slutkunden, och vi vill bjuda in människorna.

Efter att projektet presenterats i höstas rivstartade planeringsarbetet.

Läs även: Miljardsatsning på forskningscenter

Unik satsning på forskningscenter i Åbro

Du kan få namnge nya forskningsklustret

I oktober hölls en workshop där bland andra Vectura fastigheter, Next step group, Mölndals stad, Astra Zeneca, Business region Göteborg och arkitektbyrån Gehl arbetade fram en gemensam vision.

En månad senare träffades parterna igen för att gå vidare med tankar och idéer.

– En positiv bieffekt är att man sparar tid när man jobbar så här, säger Johanna Söderlund. Vi kallar det samskapande, att så många som möjligt ska vara delaktiga.

Snabbt och rätt

Enligt Anna Maria Fuxén, vd för det joint venture-bolag som ska driva klustret, är tempot en viktig del av projektet eftersom man, inte minst av ekonomiska skäl, behöver ha en viss densitet och kunna fylla ett nytt område successivt.

– Det gäller att det första projektet blir så attraktivt som möjligt för att locka till oss andra under tiden som byggnationen pågår. Därför kanske vi ska bygga från två håll, istället för bara ett. Men det är viktigt att det inte bara går snabbt, utan att det blir både snabbt och rätt, poängterar hon.

Nätverkar inte idag

Världen förändras, forskning och utveckling bedrivs inte på samma sätt idag som det gjorde förr. Branschen har börjat inse att man måste riva murar och börja samarbeta mer, eventuellt även med sin värsta konkurrent.

– Här i Mölndal finns redan ett kluster av life science. Men man nätverkar inte, säger Anna Maria Fuxén. När vi skriver avtal med hyresgästerna kommer de få förbinda sig att förmedla sin kunskap i någon form, så kallad knowledge distribution.

Planen är nu att projektet ska ut på samråd innan sommaren. Byggstarten är beräknad till 2019 och första inflyttning till 2021. 2027 ska hela området vara färdigbyggt och då beräknas uppemot 7 000 personer arbeta där.

Ingrid Fredriksson

ingrid.fredriksson@molndalsposten.se

031-868420

Relaterade artiklar
Fler artiklar