Här sker viltolyckorna i Mölndal

Hällesåkersvägen och Spårhagavägen – där ska du vara extra uppmärksam om du vill undvika en viltolycka. Det är vägarna där flest viltolyckor sker i kommunen.

168 viltolyckor anmäldes i Mölndals kommun under 2015 enligt Nationella Viltolycksrådet. Lika många året innan. Värst är det på Hällesåkersvägen och Spårhagavägen i Lindome.

Även på E6 och Östra Lindomevägen sker flertalet olyckor varje år.

Farligast på morgon och kväll

Anders Blomgren jobbar som länsansvarig polis i Västra Götaland för Viltolycksrådet. Han säger att morgnar och kvällar är då man ska vara som mest uppmärksam.

– Man måste respektera gryning och skymning, när folk åker till jobbet. Det är då de flesta olyckorna sker. Och när hösten kommer blir det också mörkare, då blir det alltid mer.

– Vi har en topp vad gäller olyckor i maj, juni när djuren stöter bort fjolårsungarna. Då är det mycket spring i skogen. Och i september och oktober är det älgbrunst och betesbyte.

Att tänka på hastigheten och vara vaksam på naturen är viktigt om man vill undvika en olycka.

– Man måste försöka ha koll på sidan av vägen, det är inte alla som har det. Och givetvis om man ser ett rådjur så finns det ju anledning att tänka att det kan finnas fler och att man ska vara extra uppmärksam, säger Blomgren.

Jämnt antal olyckor

Under sina år som insatt i viltolyckor menar Anders Blomgren att inte mycket har förändrats.

– Numerärt är det inga stora skillnader, det håller sig ganska konstant i Västra Götaland. Den stora skillnaden är att det skett fler olyckor med vildsvin de senaste åren.

Vid de allra flesta viltolyckorna är det rådjur som är inblandade. Ett tjugotal olyckor i Mölndal sker varje år med älg och med vildsvin. Förra året inträffade även en viltolycka med ett lodjur på Lejonslättsgatan. Under 2015 stod rådjur för 151 av 168 olyckor i Mölndal.

Skyldighet att anmäla till 112

Om du är med om en viltolycka har du en skyldighet att skyndsamt anmäla olyckan till polisen och märka ut ordningsplatsen.

Lars-Erik Nilsson är Verksamhetsansvarig för Nationella Viltolycksrådet och menar att vi i Sverige kan bli bättre på att anmäla olyckor.

– Vi kan bli bättre på att anmäla, men det har visat sig att svarstiderna när man ska anmäla en olycka till polisen är för långa. Den som vill anmäla ger upp då det tar för lång tid.

Enligt Lars-Erik Nilsson kommer problemen på grund av polisens omorganisation 2015, då tjugoen myndigheter blev en, och tjugo ledningscentraler blev sju.

– Men vi tror att tror att vi kommer komma till rätta med de problemen. Men när man ringer så är det 112 som gäller och ingenting annat. Sedan är det SOS uppgift att eventuellt skicka räddningstjänst till platsen.

Ekodukterna kommer hjälpa

Tidigare i somras drog byggandet av de nya ekodukterna över e6 vid Sandsjöbacka igång. De ska göra att djuren lättare ska kunna förflytta sig över motorvägen.

– Man jobbar i dagsläget oerhört mycket med förebyggande projekt, och en åtgärd som man hoppas mycket på är ekodukterna. Det är ett lovande projekt då djuren har en förkärlek till att förflytta sig, säger Lars-Erik Nilsson.

Mölndal – så har olyckorna minskat

Första halvåret:

2016: 39 st viltolyckor

2015: 67 st

2014: 67 st

Hela Sverige

2015: 48 190 st viltolyckor

2014: 47 167 st

2013: 46 944 st

2012: 46 928 st

2011: 40 951

(Statistiken gäller hela året. Källa: Nationella Viltolycksrådet)

Linus Annlöv

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar