Arkivfoto: Elvira Linderot.

Här får du mest boende för miljonen

Mölndals kommun har bland de dyraste bostadspriserna i hela länet. För en miljon kronor får du 26 kvadratmeter villa. I Vara kan du däremot köpa en villa på 123 kvadratmeter för samma pris. 

Kvadratmeterpriserna på bostäder i Västra Götalands kommuner skiljer sig mycket åt. Det visar siffror från Svensk Fastighetsförmedling som med hjälp av statistik från Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter bostadsrätt och villa du får för en miljon kronor. 

Göteborgs kommun toppar länslistan både över var du får minst bostadsrätt och villa för en miljon kronor. I storstaden räcker pengarna bara till 22 kvadratmeter lägenhet eller 24 kvadratmeter villa. Men så mycket mer utrymme får inte den som ska köpa bostad i Mölndals kommun. Här får köparen 27 kvadratmeter bostadsrätt eller 26 kvadratmeter villa för samma peng. 

Den som vill bo rymligare får istället söka sig längre inåt landet. I Vara får man en miljon kronor 123 kvadratmeter villa och i Falköpings kommun får du hela 203 kvadratmeter bostadsrätt för samma summa. 

– Storgöteborg växer vilket innebär att området allt mer smälter samman med kranskommunerna Mölndal och Partille. Det gör dels att priserna stiger i innerstaden men också i närliggande kommuner med goda pendlingsmöjligheter till jobb och nöjen i Göteborg. Bra tågförbindelser och bilvägar styr på så sätt prisutvecklingen i länet. På platser där kollektivtrafiken ännu inte byggts ut eller som helt enkelt inte ligger på för lång avstånd till centralorten är prisläget nämligen ett helt annat, säger Anders Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal, i ett pressmeddelande. 

Emma Hellström

redaktion@molndalsposten.se

Topplista bostadsrätter. Minst antal kvadratmeter för en miljon kronor. 

Göteborg 22 kvm

Mölndal 27 kvm

Härryda 30 kvm

Partille 32 kvm

Kungälv 34 kvm

Topplista villor. Minst antal kvadratmeter för en miljon kronor. 

Göteborg 24 kvadratmeter

Mölndal 26 kvm

Partille 26 kvm

Sotenäs 28 kvm

Härryda 28 kvm

Källa: Svensk Fastighetsförmedling. Gäller prisstatistik från det senaste året från 26 kommuner i Västra Götalands län. 

Relaterade artiklar
Fler artiklar