Har du tråkigt? Var glad för det!

KRÖNIKA Det sägs att november är den tråkigaste månaden. Och just nu är det svårt att säga emot. De färgsprakande löven har fallit av träden, de kulörta blinkande renarna har ännu inte anlänt till våra trädgårdar, och för att ingen ska missta tillvaron för roligare än vad den är så ställde vi om klockorna lagom till november och gjorde dagarna ÄNNU mörkare.

Men det sägs ju att det är bra att ha tråkigt eftersom man börjar använda sin fantasi och tvingas tänka i nya banor. Detta går enkelt att testa för alla med tillgång till ett barn. Plocka bara bort alla skärmar. Om barnet (och du) klarar att uthärda den första tidens abstinens kan förunderliga saker inträffa. Barnet kan helt självmant börja prata. Ibland måla, pussla eller bygga lego. I sällsynta fall kan det börja vistas utomhus men det är inget du bör räkna med.

Och vi ska alla, barn som vuxna, vara glada att vi kan ha tråkigt överhuvudtaget. För våra förfäder var det otänkbart. För vem kan ha långtråkigt som måste flå en mammut, fördriva neandertalare samt hålla liv i en lägereld dygnet runt. Men så kom upptäckter som inbrottslarm, golvvärme och hämtpizza och gjorde att de flesta av oss nu kan unna oss att ha det riktigt jäkla tråkigt. Mätta och uttråkade har vi nu en helt annan fiende att fördriva. Tiden.

Men om det nu stämmer att det är så förbaskat tråkigt i november och att tristessen sparkar igång vår kreativitet borde vi stå inför den roligaste och mest fantasifulla tiden på året. Och nog får man säga att december är full av inslag som bara kan vara resultatet av mycket kreativa hjärnor.

På en av årets mörkaste dagar firar vi… ljuset! Småbarnsföräldrar går upp mitt i natten och stryker vita klänningar och sitter sedan på små barnstolar och dricker saftglögg och hulkar medan 15 lucior gör sitt bästa för att tränga undan mörkret med sina ljusa röster. Och samma föräldrars lite äldre barn tränger undan mörkret med betydligt starkare drycker tills de hulkar de också, och ibland firar de ljuset så mycket att kvällen slutar i blåljus.

Senare samma månad tar vi in stora delar av skogen i våra hem. Mossa, grenar och ett träd som inte alls trivs inomhus och vi tvingas vara väldigt kreativa när vi sent någon kväll måste göra oss av med det döda trädet.

Och efter att mest ha nickat till varandra pratar vi plötsligt med våra grannar igen. Vi säger saker som god jul, god fortsättning och gott slut trots att vi inte vet säkert när vi ska använda vilket, för det är nästan lika svårt att förstå som när man ska fira Halloween.

Nästa gång du har tråkigt, var glad för det. Du är lyckligt lottad och på väg in i en kreativ tid, som december.         

Robert Sjölund

Tvåbarnspappa från Åby med författardrömmar. Tvivlar inte på att vi borde tvivla mer.