I Mölndals stad är det bra att leva för både unga, äldre och barnfamiljer. När tidningen Fokus rankar landets 290 kommuner där dte är bäst att bo hamnar Mölndals stad på plats tre i landet. Arkivfoto.

Här bor du bäst i väst

När tidningen Fokus listar vilka kommuner det är bäst att bo i hamnar Mölndal i topp. Mölndals stad anses vara den näst bästa storstadskommunen att bo i.

Det är tolfte året i rad som nyhetsmagasinet Fokus presenterar sin ”Bäst att bo-lista”. Mölndals stad hamnar åter i topp över landets bästa kommuner att bo i. I kategorin storstadskommuner hamnar Mölndal på plats två, efter Stockholm, och på tredjeplats placerar sig grannkommunen Göteborg.

Mölndal har till och med klättrat upp en placering från föregående år i den totala rankingen. I år rankas Mölndal på plats tre, efter Stockholm och Uppsala. Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, har varit med och gjort undersökningen.

– Det som är gemensamt för kommunerna som hamnar i toppen är att det är fler som flyttar till kommunen än flyttar därifrån. Då växer också platsen och ger positiva effekter som att skolor kan finnas kvar och arbetsmarknaden växer, säger Charlotta Mellander.

Undersökningen har sammanställts i samarbete med Internationella Handelshögskolan i Jönköping och baseras på ett index med över 40 variabler. Det kokas sedan ner till fem kategorier som handlar om hur det är att bo i kommunen och vara äldre, ung, att ha familj, hur arbetsmarknaden ser ut och andra fundamentala variabler.

Charlotta Mellander berättar att forskarna inte bara tittat exakt vad som ryms inom kommungränsen. Till exempel får Mölndals stad får allra bäst betyg i kategorin ”Att arbeta”.

– Vi har även tittat på vad man kan låna av grannen och där har Mölndal en fördel att ligga nära Göteborg, säger hon.

Tidningen Fokus har även gjort en lista där bostadspriserna vägts in. Då vänds kartan i Sverige upp och ner och kommunerna som ger mest livskvalitet i förhållande till vad ett hus kostar ligger i Norrland. Mölndals stad hamnar på plats 206 av 290.

Emma Hellström

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar