Det finns speciellt ett området i Mölndals-trakten där risken för att drabbas av TBE är lite större. Foto: Arkivfoton

Här är störst risk att få TBE

Fästingsäsongen är igång och med djuren kommer också den fästingburna smittan TBE. För Mölndalsborna finns det speciellt ett ställe där risken att drabbas av sjukdomen är större.

Vårvärmen börjar komma i Mölndal, men en mindre trevlig gäst som också dyker upp med värmen är fästingen. Djuren kan vara aktiva redan tidigt på våren när det är runt fem plusgrader och säsongen för fästingar räknas vara från mars till november.

Det impopulära djuret för också med sig sjukdomar, däribland TBE som kan orsaka hjärnhinneinflammation. TBE är vanligast i området kring Mälardalen, men har spridits söderut i landet och finns nästan överallt i Västra Götalands län. I Mölndalstrakten är det framför allt ett område där flera fall upptäckts.

– I Sisjöområdet hade vi två fall förrförra året men inget förra året. Det är ändå mycket människor som rör sig i det området och jag räknar ändå motionsspåren och naturen kring Sisjön som ett riskområde, säger Peter Nolskog som är smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Med tanke på att det inte varit speciellt många fall av TBE så är den allmänna rekommendationen från regionen till invånarna i Mölndal att de inte behöver vaccinera sig. Men det kan ändå finnas skäl till att göra det.

– Är man mycket i skog och mark eller brukar få fästingar på sig så finns det anledning att vaccinera sig ändå. Vi har ändå haft fall av TBE och det är en besvärlig sjukdom som många känner av en lång tid, säger Nolskog.

Folkhälsomyndighetens hemsida finns en karta över TBE-spridningen i landet. Där kan man också se att fallen av TBE faktiskt minskade under 2016 både i landet i stort och i Västra Götaland. Totalt var det 25 fall under 2016 jämfört med 39 under 2015 i Västra Götalands län. Men antalet fall har varierat mycket från år till år.

– Det beror till stor del på vädret. Är det en torr sommar så är det färre TBE-fall för fästingen gillar inte torka. Fästingen vill ha lagom fuktighet och du kommer troligen inte att se fästingar om det regnar heller.

Även om fästingsäsongen nu är igång så är TBE-fallen inte speciellt vanliga på vårkanten.

– Det beror på hur vi beter oss i naturen. Är vi ute nu så är vi välklädda men om man har hund och katt så kan de lika gärna drabbas nu. De första fallen av TBE brukar komma i slutet av april, men det är mer från midsommar och framåt. Även sent på hösten är det en del fall, då tenderar vi att vara mer oförsiktiga jämfört med på sommaren, säger Peter Nolskog.

Kajsa Lind

redaktion@molndalsposten.se

Så ska du göra om du får en fästing:

Använd en pincett eller en fästingborttagare för att ta bort djuret. Båda finns att köpa på ett apotek.

Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut.

Försök se till att hela fästingen följer med, men om rester av fästingens käkparti blir kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter oftast själv bort det.

Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Efter några dagar uppstår en liten inflammation. Då är det ofta ganska enkelt att ta bort eventuella delar av fästingen som sitter kvar med en pincett eller en nål, men det är inte nödvändigt att göra det.

Fästingar finns främst i skog och i högt gräs. Du kan skydda dig genom att ha täckande klädsel och skor. Mörka kläder ska dra till sig färre fästingar men de kan å andra sidan vara enklare att upptäcka på ljusa kläder. 

Sök vård om rodnad kring ett bett inte gått över efter ett par dagar eller om rodnaden successivt växer i storlek. Kontakta vårdcentral om hudförändringen är större än fem centimeter där du fått fästingbett.

Om du en tid efter fästingbettet får feber, huvudvärk, känner dig illamående, är ovanligt trött, har muskelvärk eller får ansiktsförlamning ska du också kontakta vårdcentralen.

Källa: vårdguiden 1177

Relaterade artiklar
Fler artiklar