Hantverksrallyt i Halland

SPF Sagsjön Bördig från södra Sverige så blev denna resa en nostalgitripp på små, små vägar långt ut i ingenstans bland gamla bondgårdar och torp med sina djur. Vår chaufför Mikael tog oss förbi cyklande skolbarn utan problem men vid möte med traktorer och andra fordon blundade jag. Vid mötet med en fotgängare kände jag mig trygg för det tror jag att även jag skulle klarat av.

För att börja från början. Efter att de sista medresenärerna klivit ombord i Kungsbacka informerade vår eminenta guide Lisbeth oss om dagens ”hantverksrally”. Framme vid Österöö fårfarm blev jag lite överraskad när en dam klev ombord på bussen och med hjälp av bussens högtalarsystem informerade oss om vad besökets innebär. Trotts min dåliga hörsel så förstod jag att efter fikat kunde man fritt vandra runt på gården och sedan inhandla delikatesser och andra fåranknutna varor. Gällared med Gunnels ljusverkstad var också ett intressant besök där vi fick se och veta hur de mest fantasifulla konstruktioner av ljus i olika färger och former blev till. Många påsar bars in i bussen med för mig obekant innehåll. Gårdsbutiken British farmhouse i Gödeby med sina handgjorda tvålar och många andra produkter resulterade i fler påsar och nu vet jag hur man gör tvål.

Puben The Red Fox vid bryggeriet Folkared 15 gjorde ett starkt intryck på mig för där serverades vildsvinsgryta med en balanserad kryddning av timjan och syltlökar och smakrikt öl från puben. Att skriva om ölbryggningens ”mystik” skulle bli för svårt för mig så jag avstår. Garnbutiken strax bredvid bländare mig med alla sina olika färger på garner och jag såg även några damer med påsar lämna butiken.                                                                                                                                                  Jag övertygad om att vi kört fel när Mikael svängde in på en väg där även ett möte med en fotgängare skulle varit en utmaning för dagens sista besök hos bildkonstnärens Turi. Turi själv kom ombord på bussen och berättade om sin bakgrund och hur hon till slut hamnat här med man, barn och en massa olika slags djur samt sin ateljé. Då dök manen från puben upp och lämnade kaffe och rabarbermuffins och då förstår man hur viktigt det är med samarbete mellan olika näringsidkare på landet. Kattungar katter och en häst samt Turis bilder var en lugn och fin avslutning på rallyt så var det bara hemfärden kvar. Barbros information om kommande resor och tack till alla följdes av applåder och jag vill även tacka vår askulterande guide Anne för hennes intressanta synpunkter på guidejobbet.

Curt Persson