Birgitta Fält berättade om en resa till ryska Karelen. Foto: Privat

Hälsoträff med berättelser från Karelen

SPF Seniorerna Sagsjön

När jag kom till församlingshemmet i Kållered så var Barbro och Leo i full färd med att fixa förtäring och dukning för dagens gäster som när föredraget startade hade blivit ungefär 30 stycken. Barbro presenterade föredragshållaren Birgitta Fält, som började med att berätta om hur hon fått en euforisk upplevelse på en av sina resor när hon lyssnat på musik av ryska tonsättare och då speciellt Tjajkovskij. Jag tror att jag uppfattade det rätt att klockringning hade inspirerat honom till sin musik.

Dagens resa var till ryska Karelen och en entusiastisk Birgitta guidade oss med inlevelse genom resan. Med hjälp av bilder och musik färdades vi på dåliga vägar genom landskapet och besökte många kloster, katedraler och kyrkor. Dessa fantastiska byggnadsverk med sina tinnar, torn och utsmyckningar fångade blicken och väl inne möttes man av religiösa motiv och ikoner, både föreställande och berättande. I vissa kyrkorum fick kvinnliga besökare inte komma in om ben och huvud inte var sedesamt täckta och av praktiska skäl tillhandahölls kläder för ändamålet på platsen. Under den avslutande bildvisningen fick vi se och höra om hur livet hade gestaltat sig för fattiga och rika och inte att förglömma alla straffångar från olika politiska utrensningar som utnyttjats som slavarbetare vid uppförande av byggnadsverk och vägar.

Efter frågestund och avtackning med en blombukett och en varm applåd som inte ville ta slut, lämnade Birgitta oss för att återgå till sin tjänst som psykolog på Östra sjukhuset i Svenska kyrkan.  

Curt Persson

 

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar