"Det är en viktig del i hälsa, att få vara den man är", säger Tanja Backhaus på Kållereds fritidsgård som ordnar en hälsovecka. Foto: Arkiv

Hälsotema på fritidsgården

I kväll är det hbtq-tema på Kållereds fritidsgård och senare i veckan ordnas bland annat avslappning, yoga och en föreläsning. Det är nämligen hälsovecka på fritidsgården.

– Vi tycker det är viktigt att prata om hälsa och vad det innebär, säger Tanja Backhaus på fritidsgården.

Det är personalen på Kållereds fritidsgård som arrangerar en hälsovecka för ungdomarna.

– Sen har vi fått hjälp av ungdomarna att se vad de är intresserade av. Till exempel önskade de att få lära sig om studieteknik, säger Tanja Backhaus som är ungdomskonsulent.

Hon hoppas att det kommer en del besökare.

– Det är alltid en risk man tar när vi vuxna initierar verksamhet, vi försöker att undvika det. Men nu tänkte vi att vi tar den risken för att kunna erbjuda saker som är viktiga. Jag tror absolut att vi kommer få ett gäng som kommer, säger hon.

I kväll öppnar gården klockan 17.00 och det blir hbtq-tema.

– Det kommer vara en föreläsning med Gaypodden och efter det kommer hbtq-labbet som är en gruppverksamhet för hbtq-ungdomar. De kommer ha en öppen kväll med workshops och quiz och lite annat, säger hon och fortsätter.

– Det är en viktig del av hälsa, att kunna få vara den man är.

På onsdag blir det en avslappningskväll med yoga och massage. På torsdag ordnas läxhjälp och tips om studieteknik. På fredag blir det en hälsokväll.

– Det är en ung tjej som läser till dietist som kommer och pratar om mat och vad man ska tänka på för att få energi till att plugga och röra på sig. Sen ska de göra lite nyttigt fredagssnacks tillsammans.

Varför tycker ni det är viktigt med ett hälsotema?

– Det är mycket prat om att man ska vara smal, smart och en massa andra saker. Det är lätt att tolka hälsa som att man ska gå på gymmet. Vi vill visa att det är så mycket mer, det handlar mycket om sinnet. Det känns som en viktig sak för vuxna att berätta om för barn och ungdomar och ge en lite annan bild än de kanske får från samhället och media.

Elvira Linderot

Relaterade artiklar
Fler artiklar