Blomsterparterren i den formella trädgården på Gunnebo. Foto: Lina Ikse

Gunnebo slott nominerat till internationellt trädgårdspris

Gunnebo slott och trädgårdar har som enda svenska park blivit nominerad till ett internationellt trädgårdspris. 15 besöksparker i Europa slåss om utmärkelsen som delas ut i Berlin i höst.

Tävlingen heter European Award for Ecological Gardening 2017 och det är i kategorin Besöksträdgårdar som Gunnebo slott och trädgårdar blivit nominerade. Sammanlagt är det 15 besöksparker runt om i Europa som tävlar om att vara den bästa förebilden inom hållbar och ekologisk trädgårdsskötsel.

– Vi är otroligt stolta över att det arbete vi lägger ner på att upprätthålla 1700-talsträdgårdarna med en hållbar och ekologisk profil uppmärksammas internationellt. Gunnebo ritades utifrån internationell inspiration med både fransk och engelsk park samt nyttoträdgårdar. Idag har vi en ekologisk profil och vår restaurang en kretsloppsgastronomi från jord till bord, säger Lena Vikström, vd på Gunnebo slott i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Besökare kommer till oss från hela världen och ser det unika helhetstänket på Gunnebo. Vi är mycket hedrade över att vara nominerade till detta pris, säger hon.

Gunnebo är ett populärt turistmål och hade under förra året cirka 400 000 besökare. Trädgårdarna är KRAV-märkta och bedrivs med ekologisk skötsel utan kemiska bekämpningsmedel. Både byggnader och trädgårdar ritades av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg efter att han kommit hem från en fem år lång inspirationsresa i Europa.

Juryn bestod av Zuzana Ambrožová från Tjeckien, Margit Beneš-Oeller från Österrike, Brigitte Goss från Tyskland, Chris Raeburn från Storbritannien, Markus Zeiler från Tyskland och Karl Ploberger från Österrike.

Prisceremonin hålls i Berlin den 2 september.

Emma Hellström

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar