Gunnebo kläs i guldockra

– Vad ska det bli för kulör? frågar en förbipasserande man två målare på byggnadsställningarna bakom den presenningen som just nu täcker Gunnebo slotts södra fasad.

Mannen är inte den enda som undrar vilken färg Gunnebo slott ska få. Det ska återfå sin ursprungsfärg, den nyans av gult, grått eller rosa som återfinns under 54 andra färglager som målats på under mer än 200 års tid.

Brittiska Helen Hughes, expert på historiska färglager, har tagit 46 prover på fasaden och analyserna visar att slottet var gult vid sekelskiftet 1800.

Samma färg har slottet på akvarellmålningar av J.F. Weinberg, stadsarkitekt i Göteborg och lärling till slottets arkitekt. Därför testmålas just nu guldockra på hela den södra fasaden.

Tillfällig grundfärg

– Det är tillfälligt, men vi kommer att se den kulör ungefär som Helen Hughes säger att det var. Så kan vi göra bedömningar och avvägningar, säger Stefan Günther, Gunnebos byggnadsantikvarie.

Om några veckor kommer även Mölndalsborna kunna se kulören.

Fönsterlister och detaljer målas i en grå nyans och den timmerliknande panelen blir slät. Under sommaren måste den nya träpanelen få läcka kåda, så den grundfärg som nu testas kommer att flagna av för att målas över med permanent färg i augusti.

Internationellt möte

Helen Hughes kommer att tillsammans med bland andra norska Jon Brænne, professor i målerikonservering, danska Bente Lange, specialist på historiska avbildningar av byggnader, och svenska Karin Fridell Anter, arkitekt och färgforskare, vara med på ett öppet seminarium om Gunnebos ursprungsfärg den 19 april. Experternas analyser ska bestämma ursprungsfärgen.

– Jag har aldrig varit med om att man sammankallar ett internationellt seminarium för att fastställa en färg, det visar hur seriöst vi behandlar denna fråga, säger Stefan Günther.

Vållat diskussion

Vanligtvis görs färgvalet av en restaureringsarkitekt eller kommunens byggantikvarie, men på grund av den diskussion som blossat upp har Gunnebo fortsatt sin utredning.

Gunnar Trenning, före detta fastighetschef i Mölndals stad, tidigare läraren Margareta Lindberg och historikern Lars Gahrn har uttryckt i Mölndals-Posten att de anser att slottet ska förbli grått.

– Dagens färgsättning på slottet är inte grundad på kunskap. Nu får vi hit de främsta experterna i världen och kan ordna detta, säger Stefan Günther och berättar att tidigare färgval gjorts efter tycke.

Annelie Ivarsson Moran

Läs mer här

Faktarubrik

Fakta

Relaterade artiklar
Fler artiklar