Gula kantareller är inte allt – här är andra goda matsvampar

De gula sommarkantarellerna har börjat dyka upp. Men det finns också andra matsvampar som är minst lika goda.
– Men lägg inte något i korgen som du inte vet vad det är, säger Dan van Ginhoven, svampkonsulent.

ANNONS
|

Rapporterna om gula kantareller haglar över oss just nu – i tidningar och på sociala medier. Och visst är vi många som längtar efter att få ge oss ut i skogarna och fylla våra korgar med kantareller. Men det finns fler matsvampar som är minst lika goda och roliga att plocka.

– Det finns många som ger väldigt mycket i korgen, som blek taggsvamp som växer i revor, häxringar. Dem kan man plocka kilovis av om inte masken varit framme, säger Dan van Ginhoven, svampkonsulent, som bor i Stensjön och som tidigare haft kurser om svampar och även driver en sida på Facebook som heter Svampskolan.

ANNONS

Han rekommenderar flera olika svampar som det kan löna sig att satsa på ute i svampskogen.

– Soppar, där finns väldigt få som är illasmakande, som gallsoppen. Men karljohan, strävsoppar, när de är unga och fasta, och smörsopp och blodsopp är härliga soppar, säger han.

En del dyker upp i cykler

En annan svamp som är en god matsvamp är blodriskan, men den kan det vara ont om vissa år.

– Jag tycker att det verkar som om en del svampar dyker upp i cykler om fem–sex år, då det kommer mycket av till exempel blodriskor.

Dan van Ginhoven, svampkonsulent.
Dan van Ginhoven, svampkonsulent. Bild: Privat

Även här är det godast med unga exemplar, som inte hunnit angripas av mask. Blodriskan växer i gran- eller tallskog.

– Granblodriskan dyker gärna upp i unga granskogar och den är ett litet snäpp sämre än den läckra tallblodriskan.

Kremlan, som finns i alla tänkbara färger, är också en svamp som ofta är en god matsvamp, men även här ska de vara fräscha och unga, annars är det lätt att de är angripna av mask. Om man inte vet säkert att det är en kremla kan man smaka på en liten bit och då sålla ut de skarpa, brännande arterna.

De flesta av de här svamparna dyker upp först på hösten men kantkremlan, som van Ginhoven också tipsar om som en god matsvamp, kan dyka upp tidigt. Sen har vi den vanliga trattkantarellen som är god och dessutom rolig att plocka på senhösten.

Gula kantareller hittar man i ung granskog på hösten och utefter skogsvägar hittar du den tidiga sommarkantarellen.

De flesta av de här svamparna trivs i blandskog, inte i bokskogar och ekskogar.

Lär känna din svampskog

Dan van Ginhoven rekommenderar den som vill hitta en bra svampskog att vara ute mycket i skogen, ha en fast runda som man går regelbundet. Till slut känner man sin svampskog och kan säga var och när de olika svamparna brukar dyka upp.

Är du i en okänd skog bör du ta med dig en kompass och ta ut en kompassriktning för att veta hur du går tillbaka. Finns det en väg, utgå från den och ha den som en fast punkt.

– Har du mobiltäckning kan du använda kartor i mobilen.

Vad ska man tänka på i svampskogen?

– Man måste kunna veta vad man gör och inte chansa och lägga något i korgen som man inte vet vad det är. Då kanske frestelsen uppstår att jag ska fanimig äta upp den när jag nu burit hem den, utan att säkert veta.

Vill man lära sig om svampar rekommenderar Dan van Ginhoven att man skaffar en bra svampbok och läser på. En bok han rekommenderar är Nya svampboken, av Holmberg/Marklund, som har matsvampen på bild till vänster och förväxlingssvampen på bild till höger.

Stek svampen länge

Sen kommer det roligaste – att äta det man plockat. Och när det gäller tillagningen av svampen anser Dan van Ginhoven att man ska steka svampen länge.

– Minst 20 minuter. Då kommer smaken fram bättre. Och ha grädde och smör som lyfter fram smaken och krydda och spetsa med lite sherry.

För att spara utrymme och kunna spara svampen för framtiden kan man torka den. Då blir den även smakrikare eftersom cellerna bryts ner. De torkade svamparna kan sedan mortlas eller köras till pulver i matberedare för att användas som krydda i såser eller användas hela igen om man blöter upp dem.

Men man ska aldrig torka svamp på tidningspapper, enligt van Ginhoven.

– Det tar tid och då hinner de börja ruttna. Om man gör det bör man använda en bordsfläkt.

Blir det ett svampår i år?

– Det vet man inte förrän efteråt. Om det blir en torr augusti blir det skit. Det hänger på att det regnar och är varmt då blir det mycket svamp.

LÄS MER:Sommarskafferiet står på glänt – vildhallonen lockar i vägkanten

LÄS MER:Plockade svamp på Sisjöns militära skyddsområde – kvinna döms till dagsböter

LÄS MER:Experten: Så blir du proffs på att hitta svampen

LÄS MER:Guide: Här kan du vandra i Mölndal

ANNONS