Moderaterna Carina Gustafsson (på bilden) och Merjem Maslo vill att alla kommunala förskolor ska implementera Förskolebrevets riktlinjer. Foto: Arkivfoto och MIchael Hennler.

”Grunden till att barnen får en bra uppväxt”

Alla kommunala förskolor ska arbeta mot sexuella övergrepp med hjälp av Förskolebrevet. Det föreslår två moderata politiker till kommunfullmäktige imorgon.

– Vi tycker att det här är ett hett och viktigt ämne. Det är grunden till allting att barnen får en bra uppväxt. Med tanke på statistiken, så blir inte det här bättre utan värre, så då måste man verkligen göra något åt det, säger Carina Gustafsson (M)

Tillsammans med partikollegan Merjem Maslo (M) har hon lagt en motion till Kommunfullmäktiges möte imorgon onsdag om Tre ska bli nolls förskolebrev, som Mölndals-Posten skrev om nyligen. 

Läs även: Lär barn och vuxna att säga stopp

Det är en kampanj med riktlinjer som syftar till att se till så att inga barn utnyttjas sexuellt.

– Jag har tittat och funderat på detta ett tag och funderat på hur man kan lägga fram det. När jag såg förskolebrevet så fanns det något att hänga upp det på som blev väldigt konkret. Då tänkte vi att det här är alldeles lysande för Mölndal, säger Carina Gustafsson (M).

De båda moderaterna vill att kommunen ska vara en föregångare i frågan genom att Mölndals stad implementerar förskolebrevets riktlinjer och integritetspolicy på alla kommunala förskolor.

Carina Gustafsson (M) har inte själv sett några tecken på att arbete mot övergrepp saknas i kommunen, men med Mölndals-Postens intervju med förskolechefen Naomi Jonas i åtanke påpekar hon att det är viktigt att stötta förskolepersonalen med förebyggande arbete kring barns integritet.

– När förskolans egen personal ser ett behov av det, då säger det mig att då behöver vi politiker hjälpa till, säger hon.

Annelie Ivarsson Moran

annelie.ivarsson@molndalsposten.se

031 – 86 84 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar