Att Göteborgs stift fått sin första kvinnliga biskop i Lindomebon Susanne Rappmann är stort, väldigt stort.

Grattis till vår egen biskop!

KRÖNIKA

Allting har talat för det en längre tid men spänningen var ändå stor under gårdagens avslutande röstningsprocess. Nu har vi här i Mölndal en alldeles egen biskop. Ja, egentligen är hon ju inte bara vår, Susanne Rappmann blir biskop för hela Göteborgs stift, men ändå.

Det är stort. Väldigt stort.

Idag utgör kvinnorna cirka 40 procent av prästerskapet i Sverige, och den siffran förväntas stiga ytterligare eftersom det sedan länge är fler kvinnor än män som studerar till präster. Samtidigt är kvinnoprästmotståndet fortfarande cementerat i vissa kretsar. Den här hårda, svåra knuten återstår för kyrkan att lösa.

Kvinnliga präster må vara ganska vanligt numera men kvinnliga biskopar har vi ännu inte haft så många. Christina Odenberg och Antje Jackelén har gått före, och nu ska det bli spännande att se vad Susanne Rappmann kommer att göra för avtryck.

Hon har sagt att hon nu vill prioritera att skapa förtroendefulla relationer med människor inom och utanför Svenska kyrkan. Och att en av kyrkans största utmaningar är att hitta en identitet som gör det möjligt att hantera olikheter på både in- och utsidan.

Från vårt perspektiv här på MP hoppas jag förstås också att Susanne Rappmann kommer bidra till att sätta Mölndal på kartan även inom den teologiska världen.

Så till något helt annat. Du har väl inte missat vår teckningstävling som vi har ihop med Mölndals centrumförening? Det är figuren Knapran som inför årets digitala julkalender letar efter en kompis. En figur, en människa, ett djur eller kanske en alien – valet är fritt. Teckna en karaktär och mejla bidraget till redaktion@molndalsposten.se.

Nu är det verkligen sista chansen för den som vill vara med: Vi behöver ha ditt bidrag under dagen idag, fredag.

Ingrid Fredriksson

chefredaktör

Relaterade artiklar
Fler artiklar