Arkivfoto

Gpsteknik ska göra SOS Alarm snabbare

Genom att få tillgång till mobiltelefoners gps-position ska SOS Alarm kunna hjälpa nödställda snabbare. En teknik som snart kommer användas i hela landet.

– Att korta tiden kan i förlängningen rädda liv, säger Linda Bengtsson som är tillförordnad presschef på SOS Alarm.

Förra året fick SOS Alarm 15 154 larmsamtal till 112 från Mölndal. För att de personerna så snabbt som möjligt ska få den hjälp de behöver har SOS Alarm börjat använda sig av mobiltelefoners gps-position.

– Det går till så att vi skickar ut ett anrop via sms med en urllänk. Via den länken godkänner den som ringer in att vi hämtar in deras gps-information. Den informationen slås ihop med vårt eget verktyg och tillsammans ger det en bättre positionering än den vi haft tidigare, säger Linda Bengtsson, tillförordnad presschef på SOS Alarm.

Computer Sweden har tidigare berättat om tekniken som började användas i Örebro i tisdags och som kommer att införas successivt i övriga landet, där ibland Mölndal, med start den 23 maj.

– Det är viktigt att säga att detta är ett komplement som operatören kommer att använda sig av. Men operatören kommer fortfarande att ställa en rad frågor för att identifiera platsen den nödställda är på, säger Linda Bengtsson.

SOS Alarm har tidigare kunnat använda sig av telefonoperatörers master för att söka efter en position, men med det nya systemet kommer informationen bli mer precis.

– Via masterna kunde vi få positionen inom ytor på fem till 30 kvadratkilometer. Men om inringaren godkänner att vi tar del av gps-positionen så är vi nere på 15 kvadratmeter. Utifrån det kan då operatören ställa frågor om man ser en viss byggnad som finns i det området.

Den informationen som SOS Alarm får i form av gps-information kommer att sparas i den journal som förs vid larmsamtalet.

– Enligt patientjournallagen så ska vi lagra uppgifterna i tio år, men det är inte en offentlig handling och det är enbart polis som kan begära ut att se den.

Förhoppningen är att tekniken ska göra att SOS Alarm snabbare når fram till den nödställda.

– Det blir helt enkelt lättare för operatören att lokalisera den nödställda. Det gör att det tar kortare tid att nå fram till personen och i förlängningen kan det rädda liv.

För att SOS Alarm ska kunna få tillgång till informationen från den som ringer in krävs det att personen ringer från en mobiltelefon, har platstjänsterna påslaget i mobilen och godkänner via den länk som skickas i smset.

Kajsa Lind

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar