Inget bevattningsförbud i Mölndal. Foto: Shutterstock

Goda grundvattennivåer i sommar

I våras varnades det för att grundvattennivåerna i Mölndal låg under det normala. Vattenverket säger nu att det inte finns någon risk för oro.

Mölndals-Posten rapporterade i april att grundvattennivåerna i Mölndal låg under de normala. Då hade bland annat Laholm och Halmstad infört bevattningsförbud för sina kommuninvånare.

Beräkningar från Sveriges geologiska undersökning, SGU, visar att stora delar av södra Sverige just nu har grundvattennivåer under de normala. Västra Götaland, Skåne, Blekinge samt Öland och Gotland har dock nivåer nära de normala och längs västkusten är nivåerna över de normala. 

– Vi har det bra här i Mölndal, säger Elisabeth Edlund som är enhetschef för fasta anläggningar på Mölndals stads tekniska förvaltning.

Skulle grundvattennivåerna ligga långt under de normala skulle kommunen behöva utföra ett bevattningsförbud, men det är ingenting som planeras den närmaste framtiden.

– Även om vi inte har några tankar på ett bevattningsförbud så bör man tänka på att inte vattna för mycket ändå, ur ett miljöperspektiv. Vi ska vara rädda om vattnet, säger Elisabeth Edlund.

Valerie Kaspersen

Relaterade artiklar
Fler artiklar