På mändag fyller Harris Larsson 86 år, men han har inga planer på att sluta jobba. Tillsammans med sin dotter Lena Heinbäck driver han musikaffären Harris musik och det har han gjort sedan 70-talet. Foto: Susanne Hjalber

Gitarrläraren Harris öppnade musikbutik för att hjälpa sina elever

Harris Musik grundades på 70-talet av gitarrläraren Harris Larsson. Butiken är fortfarande igång och drivs idag av Harris och hans dotter Lena Heinbäck. På måndag fyller Harris 86 år, men han har inga planer på att sluta arbeta.– Jag jobbar på tillsvidare, så länge man står på benen, säger han.

När du stiger in genom dörren till Harris Musik är det ingen som helst tvekan om att det är en musikaffär man befinner sig i. Gitarrerna hänger i täta rader från taket och det finns ett stort sortiment av not- och musikböcker. Det är trångt men hemtrevligt.

Ägaren Harris Larsson är gammal musiker som har jobbat som gitarrlärare i över 40 år. Han började som lärar på musikskolan i Göteborg och kom till Mölndals musikskola (nuvarande kulturskolan) i början av 70-talet.

Harris musikintresse tog fart när han som sjuåring fick ett munspel i present. Som 15-åring hade han sparat ihop pengar och kunde köpa sin första gitarr och på den vägen är det.

– Jag är mest självlärd, men för att få behörighet som lärare gick jag på Ingesunds folkhögskola och läste flera kurser där, berättar Harris.

Hjälpte elever med gitarrer

När han kom till Mölndal saknades det en välsorterad musikbutik här och musikeleverna hade svårt att få tag på instrument.

– Det började med att jag hjälpte elever med gitarrer och fick kontakt med grossister. Det växte fram en idé om affär och så blev det, säger Harris.

Harris öppnade butik på Göteborgsvägen 7 och hans fru Hilde stod i butiken. Själv dubbelarbetade han som musiklärare och affärsinnehavare fram till dess han fyllde 65 år. Då gick han i pension från musikskolan men fortsatte att driva musikaffären. När tiderna förändrades blev det för dyrt att vara kvar på Göteborgsvägen och Harris gjorde om nedervåningen av villan i Ormås och flyttade butiken och all inredning dit.

Fler musiker i familjen

Hustrun Hilde inte längre är i livet, men yngsta dottern Lena Heinbäck är anställd i butiken.

– Hon är också musiker och spelar keyboard, dragspel och sjunger i Trippix orkester, säger Harris stolt och förklarar samtidigt att alla barn, barnbarn och barnbarnsbarn har ärvt musikintresset.

Själv har han under många år spelat gitarr i det populära Göteborgsbandet Kållepojkarna. Tyvärr är bandet inte längre aktivt eftersom det inte är så många medlemmar kvar i livet. Men det hindrar inte Harris från att plocka fram gitarren.

– Det går inte en dag utan att jag spelar gitarr, säger han med ett stort leende på läpparna.

Susanne Hjalber

Harris Larsson

Ålder: fyller 86 år den 27 mars

Bor: ovanför musikaffären

Familj: 3 döttrar och 1 son, 12 barnbarn och 4 barnbarnsbarn. Hustrun Hilde gick bort för ca 10 år sedan.

Relaterade artiklar
Fler artiklar