Gift dig mitt i natten – på 50 meters höjd

Många bröllop fick ställas in under 2020. För de som gärna vill gifta sig innan året är slut erbjuder Fässbergskyrkan drop in-vigsel med en twist. Mitt i natten och i kyrkans torn.

– Jag ville ha en häftig knorr på det, säger prästen Johannes Imberg.

2020 blev kanske inte som många tänkt sig och firanden av alla dess slag har fått ställas in. Nu får alla giftassugna en ny chans att säga ja till varandra innan året är slut, när Fässbergskyrkan bjuder in till drop in-vigsel i kyrktornet.

Johannes Imberg är präst och församlingsherde i Fässbergskyrkan och säger att hans kollegor länge velat erbjuda drop in-vigsel för Mölndalsborna. Men själv har han letat efter ett speciellt sätt att göra det på.

– Jag såg en annons vid något tillfälle om en nattvigsel och tänkte att det hade varit häftigt. Där har vi knorren.

Som grädde på moset kan man inte bara gifta sig i kyrkan mitt i natten, utan man kan även välja att vigas i det 52 meter höga kyrktornet. Den delen av kyrkan är inte renoverad och har kvar sitt utseende från 1887.

Boka tid för att slippa kö

– Vi har ett fantastiskt läckert kyrktorn. Det är högt och syns i hela Mölndal. Det är ett centralt landmärke så det känns fint att kunna erbjuda det.

Kravet för att få gifta sig i Sverige är att Skatteverket gjort en hindersprövan och godkänt makarna. Har man det är det bara att dyka upp vid Fässbergskyrkan, natten till nyårsafton. För att inte riskera att det blir köbildning eller för många människor i kyrkan får man gärna anmäla sitt intresse först. Då bokas man in på en tid och får träffa prästen direkt när man kommer.

Vigseln tar ungefär 20 minuter, men Johannes Imberg menar att det inte kommer ske något massproduktion av vigslar.

Fira in 2021 som nygifta

– Vi vill göra det här på ett sätt som gör att brudparet känner att det här är vår vigsel, precis som vi ville ha den. De ska få känslan av det här är skräddarsytt för dem. Vi kommer vara väldigt fokuserade på att göra det till en häftig och minnesvärd upplevelse med både romantiskt och vackert innehåll som relaterar till paret.

De nattliga vigslarna kommer ske natten mellan 30 och 31 december. På så sätt kan paren sedan fira in i det nya året tillsammans, som nygifta.

– Tänk att få gå in i nyårsfirandet och starta 2021 med vetskapen att ni är vi gifta. Det är vår tanke, säger Johannes Imberg.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@molndalsposten.se