Fyra anställda smittade på boende – nu ska alla testas

Fler i personalen på Fässbergs äldreboende är smittade av covid-19 än bland de äldre.

– Man är väldigt duktig i det vårdnära arbetet med att stoppa smittspridningen, men det kan vara svårare mellan personalen, säger medicinskt ansvariga sjuksköterskan.

På Lackarebäcks äldreboende är idag 16 personer i personalen konstaterat smittade. På Fässbergshemmet upptäcktes smitta hos personalen i slutet av förra veckan. Där har nu fyra visat sig ha covid-19. Men de kan bli fler.

– Nu ska all personal testas. Det görs en smittspårning som påbörjas idag, eller senast imorgon och ytterligare en smittspårning igen i slutet på veckan, säger Mariette Petric, som är verksamhetschef för kommunens äldreboenden.

Även på Lackarebäcks äldreboende, där smittan upptäcktes för ungefär två veckor sedan, fortsätter smittspårningen. Att smittan sprids är oroväckande, säger Mariette Petric.

– Det speglar hur det ser ut i samhället där vi ser att smittan ökar. Vi gör allt vi kan. Vi har våra rutiner och använder den skyddsutrustning vi ska. Men det är oroande. Absolut.

Mariette Petric vet inte hur smittan tagit sig in på boendena.

– Personalen är jätteduktiga på använda skyddsutrustningen som de ska använda. Vi kör basal hygien – men vi rör oss i samhället. Det är oroande att det kommer in.

Går det att hålla smittan ute?

– Det vår personal kan göra är att inte gå till jobbet om man har minsta symtom, säger Mariette Petric.

Och hon framhåller att det är samhällets och allas gemensamma ansvar att följa de råd som finns för att stoppa spridningen av covid-19.

– På ett äldreboende ska man inte vara rädd för att personalen gör fel. De är oerhört duktiga på att jobba med skyddsutrustningen Jag är mer orolig när jag går i affärer.

Läs mer: Nya beskedet: Avråder starkt från att besöka äldreboenden

Bland de äldre är något färre smittade jämfört med i personalgruppen. På Berzelius äldreboende är en äldre konstaterat smittad, på Fässbergs äldreboende är det två och på Lackarebäck handlar det om nio personer.

– Nu finns det inte längre någon smittad på Brogården – personen är friskförklarad. Det är också skönt att det händer, säger Karin Blomqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Det är mer smitta bland personal nu?

– Ja. Det är det vi ser. Man är väldigt duktig i det vårdnära arbetet med att stoppa smittspridningen, men det kan vara svårare mellan personalen. Man tänker kanske inte på det i fikarummet.

– Nu jobbar vi för fullt för att ge personalen möjlighet att hålla avstånd och tvätta händerna. Där lägger vi stort fokus nu.

Karin Blomqvist konstaterar att alla siffror över smittade är ögonblicksbilder.

– Det kan ändras snabbt.

Även på Berzelius äldreboende har personal smittats. Mölndals-Posten har sökt boendet, men har inte lyckats få uppgifter om antal.

Camilla Walldán

camilla.walldan@otv.se