Fullt på IVA och rekordmånga nya smittade – så ser coronaläget i Mölndal ut

Förra veckan konstaterades 365 nya fall av covid-19 i kommunen – fler än någonsin under pandemin. Samtidigt fortsätter trycket att öka på Mölndals sjukhus.

Den senaste statistiken på kommunnivå gäller för vecka 53 (28 december–3 januari). Under den perioden bekräftades 365 nya coronafall i Mölndal. Det är en ökning jämfört med vecka 52, då siffran låg på 259 nya fall.

Läs mer: Färre nya fall av covid-19 i förra veckan

I hela landet minskade dock antalet nya fall under vecka 53, men Folkhälsomyndigheten betonar att siffrorna kan vara missvisande.

– Datan är osäker nu under nyårs- och trettonhelgerna och därför får vi vara beredda på att det ökar nu när provtagningen kommer igång mer omfattande de närmaste veckorna, sa Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, under myndighetens presskonferens på torsdagen.

Tufft för sjukvården

Den senaste tiden har också läget inom sjukvården förvärrats. I måndags berättade Mölndals-Posten att 42 personer vårdades på någon av Sahlgrenskas intensivvårdsavdelningar (IVA). Redan på onsdagen, 6 januari, hade den siffran stigit till 51 personer.

Läs mer: Mörk utveckling på sjukhuset: ”Kan bli ännu värre”

I nuläget finns 14 av IVA-platserna på Mölndals sjukhus. Om läget förvärras kan det behövas ännu fler.

– Vi ligger just nu kvar på 14 platser. Samtliga är belagda just nu, säger Eva Tovinger, tillförordnad chef på IVA i Mölndal.

Avdelningen har, liksom resten av Sahlgrenska, svårt att lösa bemanningen. Den nuvarande personalen får jobba extra, samtidigt som sjukhuset vädjar efter fler sjuksköterskor.

– Vi har fått in några externa medarbetare. Det är något som hela regionen jobbar med och vi har fått ett tillskott på några personer, men det är väldigt tufft, sa Eva Tovinger på måndagen.

Följ råden

På Folkhälsomyndighetens presskonferens uppmanade Karin Tegmark Wisell allmänheten att fortsätta följa gällande råd och rekommendationer – inte minst för att minska belastningen på sjukvården.

– Det är en allvarlig situation med många nya fall som läggs in på IVA, sa hon.

Inom Mölndals stads verksamhet syns dock en positiv trend. De senaste veckorna har det inte bekräftats några nya fall på stadens äldreboenden, och vaccineringen av de äldre pågår för fullt.

– Jag har förstått att det är väldigt tufft på sjukhusen, men för oss blir det ljusare, sa Eva Klang Vänerklint, chef för vård- och omsorgsförvaltningen, den 5 januari.

Läs mer: Anhöriga kan snabbtesta sig på äldreboenden

Elvira Linderot

elvira.linderot@molndalsposten.se