Fullt hus på judoklubben 

Barn, nybörjare och världsmästare var alla på mattan i dag när judoklubben IK Västra Mölndal hade klubbmästerskap. Klubben har 250 medlemmar och intresset för sporten växer. 

– Vi ser en ökande trend, säger tränaren Lena Wilson. 

På lördagen hade judoklubben IK Västra Mölndal, IKVM, sitt årliga klubbmästerskap. 

– Allihop är här. Från vår yngsta grupp med 5-åringar till de äldsta, säger barntränaren Lena Wilson. 

På förmiddagen tävlade barnen och föräldrar, kompisar och tränare satt runt mattan. En som var där var 15-åriga Kristoffer Backlund. 

– Jag har tränat i snart 10 år. Det är en bra sport och man får bra gemenskap. Man lär känna många när man åker ut och tävlar, säger han.

Kristoffer är äldst av fem syskon som alla har fastnat för judon. Småsyskonen Emrik, Vilda och Smilla är med i klubben och femåriga Nova ska snart börja. 

– Hon har fått en egen dräkt som hon har på sig idag. Nu när hon fyllt fem vill hon också börja, säger mamman Helena Karlsson som nyligen själv har börjat träna. 

– Jag trodde inte att det skulle vara så svårt och inte så fantastiskt roligt. Träningen ger mig så mycket energi, säger hon.

I dag har judoklubben 250 medlemmar, varav de flesta är barn och ungdomar. Malin Nordin, som nyligen tog guld i veteran-VM, sitter i styrelsen och säger att klubben växer. 

– Vi får fler medlemmar och har mycket arrangemang. De senaste två åren har vi haft en sommarjudoskola för barn. Det har varit väldigt roligt och det är flera som har fortsatt därifrån, säger hon. 

På plats var också klubbens handikappgrupp. De är cirka fjorton personer som tränar med gruppen. En av dem är Thomas Hamlet som bland annat har tävlat i Special Olympics i Los Angeles. Han har tränat i judoklubben i över 20 år. 

– Det här är en jättebra klubb. De är alltid trevliga och alla är välkomna, säger han. 

Elvira Linderot 

Relaterade artiklar
Fler artiklar