Fullsatt i Lindome kyrka under Dylan-mässa

Det blev en favorit i repris under lördagen när Bob Dylans musik varvades med allsång och nattvard i Lindome kyrka. Till skillnad från förra året hölls också en gemensam sångövning innan kvällens mässa drog i gång på riktigt.

– Vi ville testa något nytt och tänkte att det kunde vara roligt för de som ville att få sjunga några låtar tillsammans med oss innan mässan, säger Andreas Thalenius som är präst i Lindome församling.

Idén om att ha en gemensam repetition med allmänheten i anslutning till mässan fick Andreas Thalenius tillsammans med Michael Ardenheim, som tidigare har arbetat som kyrkvaktmästare i församlingen – men som numera står för musiken tillsammans med Olof Andersson och Gugge Hultman. 

– När vi åkte runt och gjorde ”Dylan på svenska” inspirerades vi av en annan församling som hade haft gemensam repetition innan. Vi tyckte att det lät som en kul idé helt enkelt, säger Michael Ardenheim.

”Roligt med något annorlunda”

Det var också många som hade intagit kyrkbänkarna en bra stund innan lördagens Dylanmässan drog igång. Dels för att sjunga, dels för att bara vara med och lyssna. Några av de var Gull–Britt och Gösta Malmström från Kungsbacka.

– Det är ett fint tillfälle att få ta del av och lyssna på all musik, säger Gull–Britt Malmström.

– Och det är roligt att det händer något annorlunda. Det är bra med lite förändring, säger Gösta Malmström.

På ena kyrkväggen, bakom altaret, varvades bilder och låttexter om vartannat så att de som ville kunde sjunga med under allsången. Anita Johansson och Mats Svensson från Älvsåker var två av de som var på plats tidigt för att ta ton.

– Det är både trevligt och roligt. Vi är ju uppvuxna med den här musiken, då blir det extra nostalgiskt, säger Anita Johansson.

Mats Svensson håller med:

– Ja, man har ju några Dylan–plattor hemma, så visst kan man sjunga med i många låtar.

Framtidsplaner

När det allmänna genrepet börjar lida mot sitt slut, är det redan fullsatt i Lindome kyrka. Extra stolar får till och med plockas fram för att alla ska få plats. Enligt Andreas Thalenius lockar också kvällar som dessa ofta väldigt mycket folk.

– Precis som tidigare när vi har haft både Bob Dylan och Johnny Cash som tema, kommer det väldigt många som annars inte vistas i kyrkan så ofta. Det tycker vi i församlingen är väldigt roligt, säger han.

Läs mer:Johnny cashs låtar ska locka till kyrkan

Till skillnad från förra årets musikgudstjänst, togs lördagens Bob Dylan-repris till en ny tappning i form av en mässa med nattvard. En del av Dylans texter skrevs även om till böner på svenska, som också lästes upp gemensamt i kyrkan under kvällen.

– Vi vill helt enkelt förankra det som Bob Dylan stod för angående medborgarrätten och viljan att ställa upp för varandra som människor, säger Andreas Thalenius.

Han refererar till Bob Dylans ”The times they are a-changing” och fortsätter:

– Budskapet med kvällen är på sätt och vis att det kommer en vändning efter allt ont, och att det negativa faktiskt kan ändras på.

Dylanmässan är enligt Andreas Thalenius och kvällens musiker förmodligen inte den sista i Lindome kyrka – men nästa gång blir det kanske med en annan känd musikikon som tema.

– Men det är ingenting vi avslöjar än, det får bli en överraskning helt enkelt, säger han.

Elin Gustafsson

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar