Stadsdirektören Mio Saba har en fyra gånger högre lön än medellönen för ett vårdbiträde, men pensionsinbetalningen är 27 gånger högre.
Stadsdirektören Mio Saba har en fyra gånger högre lön än medellönen för ett vårdbiträde, men pensionsinbetalningen är 27 gånger högre. Bild: Emmy Jonsson

Frikostiga pensionsavtal för högsta cheferna i Mölndals stad

Ingen kranskommun har lika generösa pensionsvillkor för de högsta cheferna som Mölndal.
– Det är ett sätt att vara konkurrenskraftig och marknadsmässig, säger stadens HR-chef Maria Stenman.

ANNONS
|

30 procent utöver månadslönen. Det är vad Mölndals stad betalar in i pension för de elva högsta cheferna. Den som är allra bäst betald av dem är stadsdirektören Mio Saba, som har en månadslön på drygt 105 000 kronor. Hon får därmed också en pensionsinbetalning på 31 500 kronor.

– Det är ett avtal som tecknades för minst 15–20 år sedan och det är ett sätt att vara konkurrenskraftig och marknadsmässig. Vi vet att Göteborgs stad har liknande avtal för sina högsta chefer, säger Mölndals stads HR-chef Maria Stenman som är den som kommunicerar frågor om avtal för de högsta tjänstepersonerna.

ANNONS

Har Mölndals stad lyckats locka och bibehålla de högsta cheferna genom pensionsavtalet?

– Det är svårt att säga för det är inte någon jättestor omsättning på förvaltningschefer men jag tror att det ändå kan vara en bidragande orsak att komma till Mölndal. Samtidigt konkurrerar vi med privata bolag om duktig personal också.

LÄS MER:Målet: Semester i sommar för Mölndals sjukhus personal

4,5 procent till pension

Mölndals-Posten har mejlat elva kranskommuner runt Göteborg och fått svar från alla utom Kungälv och Alingsås. Inte i någon annan kommun är pensionsvillkoren för cheferna lika generösa som i Mölndal.

Upp till och med 42 625 kronor i månadslön betalas 4,5 procent in till pension. Det gäller i alla grannkommunerna för såväl de högsta cheferna som övriga kommunanställda. De som har högre löner än så, exempelvis grannkommuners högsta chefer, får sedan en högre pensionsinbetalning på den summa som överstiger de 42 625 kronor. Men procentsatsen där kan variera, bland annat beroende på hur gammal personen är och hur länge hen arbetet i kommunen.

”Andra pensionslösningar”

Således betalar varken Kungsbacka, som är större befolkningsmässigt, eller Härryda, Partille och Ale som är precis lika närliggande till Göteborg, 30 procent i pension till sina högsta chefer.

– De använder sig av andra pensionslösningar. Vi har ett avtal som tecknats med förvaltningscheferna och det är det avtalet som gäller, säger Maria Stenman som blev HR-chef i Mölndal efter sommaren 2020 och som ingår bland de tolv som omfattas av det 30-procentiga pensionsavtalet.

De frågor som Mölndals-Posten ställde till de tolv kranskommunerna kring Göteborg var:

1. Betalar din kommun extra pensionsförsäkring till de högsta cheferna?

2. Om ja, hur mycket och till hur många personer?

Ja: Mölndal, 30 procent till tolv chefer.

Nej: Härryda, Partille, Ale, Kungsbacka, Öckerö, Orust, Stenungsund, Tjörn, Orust, Lilla Edet.

Ej svar: Kungälv, Alingsås.

LÄS MER:Kvinnor får 33 procents lägre pension än män – så höjer du din pension

Stadsdirektören Mio Saba med månadslönen 105 200 kronor och pensionsinbetalningen på 31 560 kronor per månad kan jämföras med medellönen i Sverige för ett vårdbiträde. Den är 25 300 kronor vilket med 4,5 procent i pensionsinbetalning betyder 1 143 kronor i månaden. Därmed är månadslönen för stadens högst betalda tjänsteperson drygt fyra gånger högre än vårdbiträdets medan pensionsinbetalningen är 27 gånger så hög.

– Jag kan hålla med om att det kan låta orättvist och sticka i ögonen. Men de här avtalen är tecknade för att skapa attraktiva villkor för att behålla kompetenta förvaltningschefer, säger Maria Stenman.

LÄS MER:Mölndal kan bli årets superkommun – nominerad för tredje gången

”Låter inte bra”

Jeanette Johansson är ordförande för fackförbundet Kommunal i Mölndal som bland annat samlar vårdbiträden, undersköterskor och vaktmästare. Hon känner inte till de pensionsavtal som Mölndals stad skrivit med sina högsta chefer i drygt 15 år.

– Har de funnits så länge kanske man ska titta på hur avtalen är skrivna men rent spontant låter inte det här bra. Jag hade förstås önskat att alla hade fått 30 procent av lönen till pension men så ser det ju verkligen inte ut, säger Jeanette Johansson.

Mölndals-Posten har utan framgång sökt kommunstyrelsens ordförande Kristian Vramsten (M) för en kommentar.

I en tidigare version av den här artikeln skrev Mölndals-Posten att även kommunikationschefen Anna Hiller omfattades av det generösa pensionsavtalet. Men så är inte fallet. Mölndals-Posten ber om ursäkt för denna felaktighet.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS