Foto: Arkiv & Mostphotos

Fortsatt hög nyföretagsamhet i Mölndal

Företagsamheten i Mölndal är lägre än på många håll i Västra Götalands län. Däremot är nyföretagsamheten hög. 

Företagsamheten i Västra Götalands län har bromsat in under senare år. Under 2016 klassades 11,7 procent av länets befolkning som företagsamma, något lägre än landets genomsnitt 12,3 procent. Enligt den nya rapporten Företagsamheten 2017 som görs av Svenskt Näringsliv har företagsamheten minskat marginellt i Mölndal under 2016. Den totala siffran har minskat med 0,1 procent till 11,1 procent, lägre än snittet för både riket och länet. 

Svenskt Näringsliv skriver i sin rapport att den sjunkande nyföretagsamheten i länet, antalet nya företagsamma personer, är oroväckande. I Mölndal är däremot nyföretagsamheten fortfarande hög. Antalet nyföretagsamma var under 2016 15,4 personer per 1000 invånare. Det är sjätte högst i länet och fjärde högst i Göteborgsregionen. Men precis som med den totala företagsamheten har nyföretagsamheten i Mölndal minskat något under 2016. Under 2015 var den 15,7 per tusen invånare. 

–  En sjunkande nyföretagsamhet är ofta ett tecken på att företagsamheten kommer att utvecklas svagt framöver och innebär att vi går miste om framtidens jobbskapare, säger Kristian Johansson, bitr regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland i ett pressmeddelande. 

Företagsamheten bland kvinnor och unga har mer eller mindre varit oföränderlig i Mölndal under året. Andelen företagsamma kvinnor var identisk mot föregående år, 6,9 procent. Företagsamma unga (16-34 år) minskade med endast 0,1 procent. 

I Västra Götaland var det i Tanums kommun som hade högst företagsamhet i andel av befolkningen under 2016, före Orust och Tjörn. Där var 19,7 procent av befolkningen företagsamma under året. Mer att jobba på har man i Trollhättan där företagsamheten endast var 7,5 procent 2016. 

Linus Annlöv

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar