Fortsatt eldningsförbud – trots regnet

Med tanke på torkan och brandrisken införde räddningstjänsten eldningsförbud i bland annat Mölndal. Trots att det nu kommit regn så gäller förbudet fortfarande.

Maj har bjudit på strålande väder, men mycket sol har också lett till torka och stor brandrisk i skog och mark. Därför införde räddningstjänsten i Storgöteborg den 22 maj eldningsförbud i sina sex medlemskommuner och däribland Mölndal.

Läs mer:Förbjudet att elda – ”Risk för liv och egendom”

På måndagen kom det så lite regn, men förbudet kvarstår.

– Ett efterlängtat regn har fallit över vårt område och vi väntar ytterligare regn i veckan. Dessvärre är det inte är tillräckligt med nederbörd för att vi ska kunna säga att faran för bränder i skog och mark är över, säger Erik Cedergårdh, räddningschef i beredskap, i ett pressmeddelande.

Faktum är att det krävs mycket mer nederbörd över en längre tid för att brandrisken ska minska med tanke på att det fortsatt är mycket torrt djupt ner i marken.

Räddningstjänsten har också under perioden fått åka på många larm om terrängbränder, men eftersom de upptäckts tidigt har de också kunnat släckas.

Förbudet innebär att det fortsatt är förbjudet att elda utomhus, däremot är det tillåtet att grilla i till exempel klotgrill på sin egen tomt.

– Vi vill mana till stor försiktighet och uppmärksamhet om du ser något som kan vara en brandrisk. Ser du en misstänkt brand – ring 112, säger Cedergårdh.

Mer information om eldningsförbudet finns på räddningstjänstens hemsida.

Kajsa Lind

kajsa.lind@molndalsposten.se