Tomatbakad fiskfilé med blomkålsmos – i de äldres egna hem? Det skulle kunna bli verklighet om ett nytt förslag om hemtjänstmat går igenom. Arkivfoto: Clas-Göran Sandblom

Förslag: Personal lagar mat i äldres hem

En person som kommer och lagar husmanskost under en halvtimme i ditt eget kök. Snart kan det bli verklighet för en del av Mölndals äldre. 

– Skillnaden för våra brukare blir att vi kan laga lite mer riktigt mat, inte bara värma upp. Vi kan göra husmanskost från grunden och vi kommer till exempel att få tid till att koka potatis, det har vi inte i dag, säger Camilla Andersson, områdeschef inom vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndals stad.

Hon ligger bakom en utredning om en lite mer omfattande form av matlagning hemma hos äldre med hemtjänst, en utredning som på torsdagen landar hos politikerna i vård- och omsorgsnämnden.

Utredningens uppdrag var att titta närmare på hur och till vilka kostnader en övergång till ”riktig” matlagning i hemmet skulle kunna gå till.

Och svaret? Rekommendationerna till politikerna blir att införa reformen i liten skala, där de äldre som har rätt till den här typen av hjälp får en halvtimmes matlagning i hemmet en gång i veckan. Förslaget skulle, enligt Camilla Anderssons beräkningar, leda till ökade kostnader för skattebetalarna på runt 740 000 kronor per år.

– Utifrån intresset i vår pilotstudie tycker vi att man ska börja i en liten skala, pröva och se. Många anhöriga tycker att det är en väldigt bra sak men bland brukarna hade vi ett väldigt stort bortfall när vi gjorde studien, säger Camilla Andersson.

Till slut var det faktiskt inte fler än åtta personer som ville delta i hemtjänstens inledande försök med lagad mat. I utredningen som läggs fram till politikerna på torsdagen pekas det dock på att matlagningen i hemmet har fallit väl ut i bohuslänska Munkedal som prövat konceptet de senaste åren.

– Jag är lite överraskad. Jag trodde att fler skulle nappa på detta, säger Camilla Andersson om det hittills lite skrala intresset i Mölndal.

Hon understryker att det nu är ett politiskt beslut om huruvida man ska gå vidare med en satsning i skarpt läge eller ej. Efter vård- och omsorgsnämndens behandling på torsdagen ska kommunfullmäktige stå för det definitiva avgörandet.

Om politikerna godkänner förslaget planerar Camilla Andersson att hemtjänstpersonalen ska få en speciell utbildning för att fixa den nya arbetsuppgiften på bästa sätt.

– Vi ska utbilda de anställda i nutrition och livsmedelshygien, säger hon.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar