Förlåt – vi har ljugit för er hela tiden

KRÖNIKA Nu ska jag erkänna något. Vi på Mölndals-Posten har ljugit för er läsare. Länge. Om något så grundläggande som vår egen ålder. Uppe i högra hörnet på vår förstasida har det ända fram till förra veckan gått att läsa texten ”Årgång 68”.

Det är fel. Jättefel.

En alldeles vanlig måndag morgon blev jag uppringd av en sympatisk dam vid namn Lisbeth Schmauch. Hon var inte bara sympatisk utan också dotter till Mölndals-Postens grundare Peter Jansson.

– Du vet att ni fyller 70 år nästa år väl? sa Lisbeth till mig, lite så där i förbifarten.

Jag lyssnade artigt men kände ändå tvivel – vi måste väl själva veta bäst hur gamla vi är?

Det trevliga samtalet slutade med att Lisbeth Schmauch tipsade mig om boken ”Vi ses i Mölndal”, en jubileumsskrift som togs fram av före detta chefredaktören Kjell Arvidsson lagom till Mölndals-Postens 50-årsdag. Där stod det svart på vitt: första upplagan av tidningen kom ut den 7 april 1949. 

Boken är en fantastisk skildring av en tidningsresa som många tvivlare inte trodde skulle bli särskilt lång. Kjell Arvidsson berättar att pionjären Peter Jansson började sondera marknaden för en lokal tidning i Mölndal 1948. 

”Han får veta både att det skulle vara välkommet och att det skulle vara omöjligt.”

Jag ler lite för mig själv när jag läser det där. Och ännu mer när författaren kommer till varför Peter Jansson faktiskt lyckades med det omöjliga:

”Redan från början hade han klart för sig att tidningen skulle vara lokal. /…/ Artiklar om det som hände i Göteborg var sällsynta.”

Vissa saker förändras inte trots att det gått nästan 70 år!

Och så den oundvikliga frågan: hur har vi kunnat räkna fel på åren? Jag har faktiskt ingen aning. Men från och med denna vecka står det i alla fall rätt på förstasidan.

Fredrik Hofflander

Chefredaktör på Mölndals-Posten