För vem stänger förskolan?

KRÖNIKA En intressant diskussion har tagit fart på Mölndals-Postens Facebook-sida. Det är den vanliga frågan om barnen och sommarledigheten som så lätt blir en källa till debatt och/eller konflikt på arbetsplatser och i familjer så här års.

Bakgrunden är att förskolorna stänger ett antal veckor under högsommaren. Officiellt för att det är så få barn som har behov av verksamheten under juli månad, men i lika hög utsträckning för att det är enklare att få ihop förskolepersonalens semesterschema då. Frågan som Anna ställer, i den insändare som gett upphov till Facebook-diskussionen och som du kan läsa under Debatt här på vår webb, är om det verkligen är tidsenligt att utgå från att merparten av Mölndals föräldrar fortfarande har industrisemester, år 2018.

Jag tycker inte det. Väldigt många av oss jobbar på arbetsplatser som bedriver verksamhet årets alla dagar. För att få ihop semesterschemat får man dela upp personalen i två eller tre semesterperioder. Det säger sig självt att det leder till både stress och konflikter om all personal då tvingas slåss om samma fyra veckor, bara för att det passar kommunen bäst.

De som försvarar systemet pekar på barnens rätt till sammanhängande ledighet ihop med sina föräldrar, och det är det väl ingen som kan motsätta sig. Men att av den anledningen lägga upp förskoleverksamheten så att alla föräldrar tvingas ta samma fyra veckor för att undvika att placera barnen på en jourförskola på ett helt annat ställe med annan personal, känns varken modernt eller särskilt service minded.

På nationaldagen välkomnades kommunens nyaste medborgare med musik, tårta och flagga i stadshuset. Det är bara tredje året som detta görs här i kommunen men jag hoppas verkligen att det är en tradition som är här för att stanna. I dessa tider av intensiv invandringsdebatt känns det viktigare än någonsin att vi på lokal nivå välkomnar de som valt att flytta hit från andra länder med en ljus och fin ceremoni.

Ingrid Fredriksson

chefredaktör