En överordnad inom hemtjänsten misstänks för att ha försökt få en halv miljon extra till sina tre enheter. Nu utreds ärendet av polisen. Foto: Most photo

Fiffel med hemtjänst för halv miljon

En anställd i Mölndals stad är polisanmäld för att ha fifflat med antalet arbetade timmar för hemtjänstpersonal i tre olika områden. Bedrägeriet kunde ha kostat kommunen en halv miljon.

En person som tillfälligt satt som överordnad för tre områden i kommunen misstänks för att ha dubblat och till och med tripplat de antal timmar hemtjänstpersonalen var ute hos vårdtagarna.

– I några områden upptäckte vi att tiden hos brukarna ökade väldigt mycket. Det var så pass markant att vi var tvungna att gå in och se om det var något fel i systemet, säger Monica Holmgren, chef på vård- och omsorgsförvaltningen, som står bakom anmälan.

Om kommunen inte insett vad som pågick så skulle cirka en halv miljon kronor av skattebetalarnas pengar betalats ut felaktigt till de enheter för hemtjänst som har hand om de tre områdena, berättar Monica Holmgren.

– Då hade vi betalat ut för alldeles för många timmar hos de här brukarna, som man egentligen inte har utfört. Alla brukare har fått det de ska ha, men det här är påhittade brukare, kan man säga.

Timfusket ska ha pågått sedan i november, men utbetalningen kunde ändå stoppas i tid. Trots att den anställde inte själv hade kunnat få ut några pengar, så finns alltså misstankar om att det var en medveten brottslig handling med syftet att påskina att den överordnade gjorde ett bra arbete med budgeten.

– Jag har polisanmält trolöshet mot huvudman. Eftersom detta är skattemedel. Den här personen har inte fått ut egna pengar, men egen vinning kan också vara att den här personen vinner chefens gillande, säger Monica Holmström.

Den anställde har stängts av med omedelbar verkan under polisens utredning.

Annelie Ivarsson Moran

annelie.ivarsson@molndalsposten.se

031 – 86 84 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar