Fick vänta två månader på cancerbesked

En patient i Mölndal fick vänta två månader på ett provsvar som visade att hon hade livmodercancer. Dessutom fick hon cancerbeskedet via telefon. Nu får mottagningen kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). 

Det var förra våren som kvinnan besökte gynekologmottagningen i Mölndal, där hon tog cellprov. Hon fick då beskedet att provsvaren skulle komma inom två till tre veckor, men istället dröjde det två månader. Patienten fick då, via telefon, veta att hon hade elakartad livmodercancer. Innan dess hade hon ringt och frågat om provsvaren flera gånger, men bara fått svaret att hon skulle avvakta. 

Att provsvaret dröjde ska bero på att gynmottagningen inte begärde ett snabbsvar. Sahlgrenska sjukhus, som analyserar proverna, har uppgett att provet därför fick lägre prioritet samt att de hade hög belastning vid tillfället. 

IVO har utrett ärendet och riktar kritik mot mottagningen. Dels för att provsvaret dröjde och dels för att de gav cancerbeskedet via telefon – något som, enligt IVO, bara ska göras i ”absoluta undantagsfall.” 

Elvira Linderot