Fem JO-anmälningar mot förvaret i Kållered

Det stormar rejält kring Migrationsverkets förvar i Kållered. Det efter att bland annat DN granskat förvaret där det framkommit att personal tvingats provocera fram aggressioner hos förvarstagna. Nu strömmar anmälningarna in till JO.

Läs mer: Larmet: Personal ska provocera intagna

”Irritera det jävla svinet så han gör något dumt. Han måste bort”. Det är ord som en av cheferna på Migrationsverkets förvar i Kållered ska ha fällt om en psykiskt sjuk man som väntade på utvisning enligt de källor som Dagens-Nyheter varit i kontakt med. Syftet ska ha varit att bli av med individer som ansetts vara jobbiga genom att provocera de förvarsintagna så att de skulle gå över gränsen.

– Vi skulle helt enkelt agera så att den här mannen kunde avskiljas, det vill säga placeras i ett slags isolering, och sedan flyttas till häktet, säger en anonym uppgiftslämnare till tidningen.

Efter DN:s avslöjande i början av juni har rapporter om liknade fall strömmat in, vilket gjorde att Migrationsverket startat en utredning för att kartlägga eventuella missförhållanden.

Men för en dryg vecka sedan rapporterade tidningen att personal på förvaret upplever att den utredning som just nu görs är bristfällig även den, bland annat genom brister i sekretessen, vittnesmål som inte tas på allvar och även genom förtäckta hot.

– En av cheferna har gått runt och försökt påverka utredningen. Hen har sagt att det kommer komma fram vilka som anmält det här internt till arbetsgivaren, säger en facklig företrädare som DN varit i kontakt med.

Enligt presstjänsten på Justitieombudsmannen har det sedan i början av juni kommit in fem JO-anmälningar om missförhållanden vid Migrationsverkets förvar i Kållered. Den senaste kom så sent som i slutet av förra veckan, vilket bland annat tidningen ETC Göteborg rapporterat om.

Mölndals-Posten har sökt de ansvariga cheferna vid förvaret i Kållered för en kommentar både om missförhållandena och om den pågående utredningen, men utan resultat.

– Vi har ingen möjlighet att kommentera pågående utredning. Inte heller kan vi säga när den väntas bli klar, säger Linn Nilsson, presskommunikatör på Migrationsverket.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

kullenberg.rothvall@molndalsposten.se