Fem år kvar tills innerstan är helt färdig

Nu är det bara månader kvar innan de första hyresgästerna flyttar in i de nya bostadshusen i centrum. Men när blir hela innerstaden klar? Inte förrän 2022 som det ser ut just nu.

Mölndals-Posten har pratat med några av dem som håller allra mest i trådarna runt det stora centrumprojektet. Gemensamt för dem är att de är nöjda med läget så som det ser ut just nu.

– Vi hade som mål att ha 70 procent av lokalytan uthyrd i slutet av 2016. Det klarade vi med god marginal, säger Tobias Fröberg, projektutvecklingschef på Citycon, bolaget som ska driva Mölndal Galleria på Brogatan.

– Det känns väldigt safe och stabilt nu, sammanfattar Sebastian Mattsson, projektledare på Mölndals stads tekniska förvaltning.

– Det enda som jag ser som skulle kunna sätta käppar i hjulet framöver är utvecklingen på fastighetsmarknaden i Sverige och världen, säger Johan Gerremo, mark- och exploateringschef i Mölndals stad.

DÅ: I september 2015 hade Ulla Jacobssons plats just fått sitt namn, men det var inte mycket som skvallrade om att ett gigantiskt höghus och ett populärt stadsbibliotek snart skulle inta den västligaste delen av kvarteret Hajen. NU: Sahlinshuset mittemot har nu fått en värdig konkurrent om uppmärksamheten. Bakom det iögonfallande höghuset byggs dessutom fler hyreshus i lite lägre format. Första inflyttningen i de nya husen sker redan till sommaren.

Läs mer: Fem bitar ska fogas ihop

Det som många Mölndalsbor kanske ser allra mest fram emot är invigningen av den nya gallerian.

24 000 kvadratmeter handel ska det bli och Tobias Fröberg på fastighetsägaren Citycon är mycket nöjd med intresset från butikskedjor och andra kommersiella aktörer så här långt.

– Det är ett så pass populärt projekt att vi har kunnat fokusera på kvalitetsuthyrningar. Om vi kanske i normalfallet har två-tre intressenter har vi kunnat bestämma oss för att jobba lite längre och kanske få fram fem-sex att välja mellan i stället, säger Tobias Fröberg.

Bolaget fortsätter sin jakt på lokala butiker. Men flera av de lokala aktörer som Mölndals-Posten har talat med har tidigare pekat på en svårighet: att man i en galleria måste rätta sig efter centralt beslutade öppettider – där öppet sju dagar i veckan är en självklarhet.

– Så är det. Kunderna ska inte behöva hålla reda på olika tider för olika butiker. Vi har inte spikat öppettiderna än men jag skulle kunna tänka mig att det blir till sju eller åtta på vardagar, säger Tobias Fröberg.

DÅ: I januari 2016 tvingades butikerna på Medborgaregatans västra sida, bland annat ost- och fiskaffären, stänga. Detta på grund av den förestående stora ombyggnaden av huset. Först till påsk kunde de slå upp portarna igen. NU: Nu ståtar butikerna med snyggare fasader. Men skyddsväggen och skyddsnätet sitter fortfarande kvar eftersom bostadsbygget ovanpå pågår ett tag till. När kvarteret Hajen är färdigbyggt har centrala Mölndal blivit 200 hushåll rikare.

Frågan: Ser du fram emot Mölndals nya centrum?

Parallellt med galleriabygget har kommunens arkitekter börjat skissa på centrumprojektets senare delar – som bland annat innehåller ett utbyggt Scandic och flera hundra nya bostäder runt Åbybergsgatan.

Ett digert arbete som kanske gått lite under radarn i skuggan av de mer publika satsningarna längre norrut.

– Det kan vara färdigbyggt 2021 eller 2022, säger Johan Gerremo.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

DÅ: Rivningsmaskinernas ankomst hösten 2015 spred både ett lätt vemod och fascination bland förbipasserande Mölndalsbor. Willysbutiken på Brogatan blev ett av offren för arbetsfordonens obevekliga framfart. NU: Fasaden mot Brogatan är fortfarande täckt med byggnadsställningar, men det går att utskönja dess framtida former. I september invigs den nya gallerian, med 70 butiker och restauranger och totalt 24 000 kvadratmeter handelsyta.

Fakta

Det här är något av det som händer i det gigantiska innerstadsprojektet det närmaste året:

Våren 2017: Arbetet med gator och torg runt kvarteret Hajen, längst upp på Brogatan och Bergmansgatan, inleds.

Sommaren 2018: Sverigehuset ska sätter igång arbetet med att bygga ut sitt hus (som innehåller bland annat apotek och leksaksaffär) mot Alberts torg på höjden.

Vinter 2018: Nya stadsbiblioteket invigs.

Vinter/vår 2018: Arbetet med nya Alberts torg inleds. Torget ska rustas upp, bland annat med ny beläggning och nya lekredskap.

Relaterade artiklar
Fler artiklar