Jonas Fägerhag från Göteborgs långfärdsskridskosällskap avråder alla från att gå ut på isarna i Mölndal nu.
Jonas Fägerhag från Göteborgs långfärdsskridskosällskap avråder alla från att gå ut på isarna i Mölndal nu. Bild: Privat/arkiv

Farligt läge på isarna: ”Man ska inte ut över huvud taget”

På söndagen gick en man igenom isen på Rådasjön. Samma dag siktades tre barn ute på Södra Långvattnet.
– Våris är oerhört opålitlig. Man ska inte ut på någon is nu över huvud taget, säger Jonas Fägerhag från Göteborgs långfärdsskridskoklubb.

ANNONS

Jonas Fägerhag från Hulelyckan har gått kurser i iskunskap och varit ledare i långfärdsskridskor. I nuläget skulle han aldrig gå ut på någon sjö i Mölndal, berättar han.

– När man ser hur isbitarna bryts loss är det jättetydligt.

Jonas Fägerhag förklarar att isen inte fryser jämnt utan i hårda stavar. Mellan stavarna tinar isen av vårsolen. När det är kalla nätter fryser mellanrummen så hela isen känns stabil, men efter några timmar i dagstemperatur har de tinat igen och isen blir skör och förrädisk.

– Då rasar man igenom även om isen är två decimeter tjock. Den kan se jättetjock och fin ut, men när det smälter mellan isstavarna blir det som en stor issörja, säger han.

ANNONS

Våris bakom olycka

I söndags föll en man genom isen på Rådasjön, enligt en artikel i GP. Mannen hade en vän med sig och kom upp på land innan räddningstjänsten nådde fram. Jonas Fägerhag är säker på att det är vårisen som låg bakom olyckan.

– Jag gick utmed Rådasjön under söndagen och jag hade aldrig gått ut på den isen.

LÄS MER: Tunt med is i Mölndals-området: ”Viktigast att aldrig ge sig ut ensam”

Långfärsskridskosällskapet som Jonas Fägerhag är med i har aktuella uppgifter om isarna. Som det är nu måste medlemmarna ta sig mot Dalsland eller norska gränsen för att kunna åka.

– Det finns inte en enda bärig is en timme från Göteborg, säger han.

Andras val ingen garanti

I en Facebookgrupp berättar Evelien Rusch att hon sett tre barn ute på isen på Södra Långvattnet i söndags.

– Det oroväckande var att ett av barnen promenerade rakt över sjön, säger hon.

Evelien Rusch bor själv i området och hoppas att inlägget ska få föräldrar att prata med sina barn om isläget på Mölndals sjöar.

Jonas Fägerhag funderar över att särskilt tonåringar ibland vill ge sig ut på isen för att visa sig tuffa inför varandra. Både barn, unga och vuxna kan också välja att gå ut på isen om de ser att andra gör det. Han är dock tydlig med att andras val inte är något bevis på att isen faktiskt kommer att hålla.

– Det spelar ingen roll. Hur vet du att de har kunskap, frågar han retoriskt och påminner om de tre viktigaste orden när det gäller att vara ute på is: kunskap, utrustning och sällskap.

LÄS MER: Bilkaos vid sjöarna: ”Inte en möjlighet att ta sig fram”

Med den kunskap han själv har skulle han aldrig ge sig ut på någon is i Mölndal nu. Säsongen är över, menar Jonas Fägerhag.

Jonas Fägerhag, erfaren långfärdsskridskoåkare, från Mölndal.
Jonas Fägerhag, erfaren långfärdsskridskoåkare, från Mölndal. Bild: Catrin Hansson

Anna Mattisson

anna.mattisson@molndalsposten.se

ANNONS