Fängelsedomar för trio som rånade äldre

De tre åldringsrånarna slog till på flera orter, bland annat i Mölndal och Kungsbacka. Nu har Varbergs tingsrätt dömt trion till långa fängelsestraff.

Trion hade specialiserat sig på äldre människor, i flera fall gav de sig på kvinnor i 80-årsåldern.

På Häradsgatan i Mölndal frågade två män en kvinna med kryckor om vägen. Samtidigt knäppte en tredje person upp hennes guldhalsband och stal det.

På Torallagatan gick en man fram till en kvinna med rullator och frågade var han kunde parkera. Han lade sina händer på kvinnans händer på rullatorns handtag så att hon inte kunde röra sig. Samtidigt knäppte en kvinna loss den äldres halsband.

Läs mer: Polisen varnar för äldrerån

Den 8 augusti stal trion ett guldhalsband från en kvinna född 1938 vid Sjöallén i Kungsbacka. De tre var sedan på Kungsmässan, där en vakt blev intresserad av dem. Tack vare uppgifter från vittnen som sett trion vid Sjöallén kunde de tre gripas.

Utredningen växte sedan. Till slut misstänktes de två männen och kvinnan för åtta brott som hade begåtts över halva Sverige.

Männen är 24 och 35 år gamla, kvinnan är 34. De döms nu för sju grova stölder och ett rån. Gärningspersonerna har tidigare dömts för liknande brottslighet i Europa. Nu får de ett strängt straff, två år och nio månader i fängelse. Därefter utvisas de på tio år.

– En dom som vi är väldigt nöjda med. Det är ful brottslighet som de ägnat sig åt, säger David Lorentz, gruppchef på polisen i Kungsbacka.

Tobias Sandblom och Birgitta Löwing Kiser

redaktion@molndalsposten.se

Fakta: Alla stölderna

17/3 Ica Maxi, Kungsbacka. Man bestulen på plånbok.

17/3 Falkenberg. Kvinna i 85-årsåldern bestulen på plånbok.

17/3 Ullared. Mobilfodral med tillhörande kort stals.

4/4 Norrtälje. Plånboksstöld.

8/8 Sjöallén Kungsbacka. Kvinna bestulen på plånbok.

8/8 Apoteket vid Hemköp i Kungsbacka. Kvinna med rollator bestals på plånbok.

8/8 Häradsgatan Mölndal. Kvinna bestulen på halsband.

11/8 Torallagatan Mölndal. Kvinna bestulen på halsband, rån.