Det var igår som anställda på Astra Zeneca fick besked om att 140 tjänster kommer att försvinna från företagets anläggning i Mölndal. Många är ledsna och besvikna berättar en facklig representant. Arkivfoto

Facket: ”Inte alls en bra idé”

Många berörda anställda är ledsna och besvikna på Astra Zeneca efter beskedet att en del av verksamheten flyttas till Polen och Indien. Från fackligt håll finns en oro över riskerna med en utlandsflytt.

Igår under onsdagseftermiddagen fick de anställda på Astra Zeneca som berörs av neddragningen av tjänster i Mölndal information om planerna. I dag hålls uppföljningsmöten på företaget om vad det här egentligen innebär för de anställda.

– Det är klart att många är ledsna och besvikna. Det finns inte så många tjänster så att alla kommer att få nya jobb, så en stor andel kommer att få lämna företaget. Det är tråkigt naturligtvis, säger Mikael Hansson, klubbordförande för Unionen på Astra Zeneca. 

Läs även: Runt 140 tjänster försvinner från Astra Zeneca

Även om en omorganisation har pågått på företaget en längre tid, så kom beskedet som en överraskning för de som arbetar på den berörda utvecklingsenheten, berättar Mikael Hansson. Han säger också att facket ser flera risker med utlandsflytten, exempelvis när det gäller leverans av läkemedel och kompetens som försvinner och tar tid att återerövra på de nya enheterna.

– Vi tycker att det är jätteolyckligt naturligtvis. Vi vill bygga vår verksamhet här i Sverige och främst här i Mölndal, när det gäller forskning och utveckling. Från fackligt håll ser vi inte alls att det är en bra idé att flytta ut en så stor del av vår kliniska verksamhet, säger Mikael Hansson.

Läs även: Vill driva fler egna studier

Nu får de anställda vänta på besked från företaget hur den del av enheten som förblir i Mölndal ska bemannas, både vilka som blir kvar och vilka nya roller som skapas. Först efter de fackliga förhandlingarna kommer det att vara klart exakt hur många som får lämna sina anställningar.

Annelie Ivarsson Moran

annelie.ivarsson@molndalsposten.se

031 – 86 84 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar