Coop i Kållered är ett av de fåtal företag som har valt att ställa upp och ta in feriejobbare i sommar. Kommunen hoppas att fler tjänster kommer in i mars.

Få privata feriejobb

I tisdags öppnade årets ansökan för feriejobb i Mölndals stad. Nytt är att det i år finns jobb även hos privata företag, men i dagsläget är de bara fyra stycken.

– Det är bra att få ut ungdomar i arbetslivet, säger Jonas Englund, stormaknadschef på Coop i Kållered.

Coop är ett av de företag i Mölndal som kommer att ta emot feriejobbare i sommar. Ungdomarna kommer att få hjälpa till att plocka varor och hjälpa kunder.

Jonas Englund har många anställda som jobbar extra som är unga och studenter och ser feriejobbarna som potentiella framtida medarbetare.

Tidigare år har Mölndals stads feriejobb enbart varit inom kommunala och ideella verksamheter. Men i år har kommunen haft en målsättning att utöka antalet feriejobb genom att ta efter Kungälvs kommun, som under de senaste fem åren arbetat med att hitta ytterligare feriejobb till sina ungdomar i det privata näringslivet.

Svalt intresse

Men hittills har intresset från företagens sida varit ganska svalt.

Kommunen har kontaktat cirka 200 företag i kommunen, lagt ut information på hemsidan och i sociala medier. Men hittills har de bara lyckats få fyra platser bekräftade, berättar näringslivschef Lars Ekberg.

Förutom Coop har även Harry Sjögrens och Mary Kay erbjudit platser.

– Nu är det första året, så vi har sagt att om vi får in tio till 15 platser så är det bra, säger han.

Hoppas på fler

Lars Ekberg hoppas att ytterligare några platser ska komma till innan utlottningen av jobben i april. Målet långsiktigt är att kunna matcha de 300 kommunala feriejobben med lika många privata.

De privata tjänsterna kommer i år att läggas ihop med de kommunala och lottas ut, men om fler tillkommer nästa år kan det bli aktuellt att eleverna får skriva ansökningar och företagen själva får välja vem de vill anställa. De privata feriejobben är tre veckor långa, precis som de kommunala, men kan bli längre om företagen har ett behov att fylla under hela sommaren.

Attraktiva jobb

I år kommer det att finnas cirka 300 jobb och Jan Hurtig, Mölndals stads chef på arbetsenheten, räknar med att det kommer att bli lika högt söktryck i år som förra året. Då sökte 625 personer de cirka 300 jobben.

– Det är väldigt många som är intresserade. Det brukar ligga runt 600 som söker. Det är jätteattraktivt, säger han.

Annelie Ivarsson Moran

031 – 86 84 25

annelie.ivarsson@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar