Ted von Proschwitz, snigelexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg, har flera tips på hur man kan försöka hålla mördarsniglarna i schack. Foto: Foto: Göteborgs Naturhistoriska Museum samt arkivbild.

Experten: Så blir snigelåret

Just nu grönskar det hemma i folks trädgårdar men samtidigt som blommorna tittar upp kommer också mördarsniglarna. Men snigelexperten Ted von Proschwitz tror att den sena torra våren gör att det inte blir något snigelår.

Hur kall vintern är spelar mindre roll för om det ska blir ett snigelår eller inte eftersom mördarsniglar övervintrar som ungdjur och kommer upp när det börjar bli runt fyra plusgrader, vilket det brukar bli i maj månad. Istället handlar det om hur mycket regn det kommer i maj.

– Är det torrt när de kommer upp så får de det tufft men är det det regnigt och blött så får de en skjuts. Hittills har vi haft en torr vår och som det ser ut hittills så tror jag inte att det blir en snigelår, säger snigelexperten Ted von Proschwitz på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Förra året var det också generellt lite sniglar medan 2007 och 2015 var riktiga snigelår.

– 2015 var ett väldigt besvärligt snigelår. Jag tror att det var det värsta vi haft hittills i Sverige, säger Ted von Proschwitz.

Som Sveriges kanske främsta snigelexpert får han ständigt ta emot samtal från villaägare hela landet som vill ha tips och råd eller vill ha hjälp att artbestämma sniglar. Även Mölndalsbor ringer honom.

– Det är inte ovanligt. Men nu har vi haft arten under många år och folk är bra på att googla så det är inte lika mycket samtal längre. Vi har skapat en hemsida, snigelakuten, som ger svar på de vanligaste frågorna, säger Ted von Proschwitz.

Läs mer:Snigelakuten ger svar på vanliga frågor

Så hur gör man då bäst för att minska antalet skadegörare i sin trädgård? Snigelexperten har flera tips.

– Det första jag tycker man ska göra är att gå ut nattetid med en ficklampa, eftersom det är nattaktiva djur, och se var i trädgården man har mest mördarsniglar. Sen tycker jag man ska rikta insatserna till de ställen där man har mest, säger han och fortsätter:

– Grunden är att döda alla djur som man ser, lämpligen med halshuggning. Man kan antingen använda en spade med skarp egg eller klippa dem, men då måste man böja sig ner.

Låter man snigelarna ligga kvar kommer de döda djuren locka till sig andra mördarsniglar, som kan dödas i sin tur. Det andra alternativet är att gräva ner dom.

– Ägg som finns i de döda sniglarna kan inte utvecklas om man gräver ner snigeln. Ägg som inte är lagda är inte mogna, säger han.

Andra tips på metoder för att hindra sniglarna är olika barriärer, så som stängsel med ledningstrådar som är strömförande, snigelgift och dessutom avskyr sniglar koppar. Exempelvis kan man tejpa koppartejp runt stora krukor.

Är den spanska skogsnigeln här för att stanna?

– Ja, absolut. Nu har vi till och med fått dem så långt norrut som Vilhelmina. Det trodde jag aldrig, säger Ted von Proschwitz.

Emma Hellström

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar