För ett år sedan dödades en 22-årig kvinna på HVB-hemmet på Åbyvägen – i ett knivdåd som fortfarande inte fått någon riktig förklaring. Numera jobbar ingen ensam på hemmet, ens på nätterna. Foto: Fredrik Hofflander

Ett år efter dådet: Ingen jobbar ensam

Ett år efter knivdådet har livet återgått till något som liknar det normala på HVB-hemmet på Åbyvägen. Med ett undantag: ingen jobbar längre ensam. Men chefen vill inte medge att den förändringen ska tolkas som att man gjorde fel tidigare.

”Hallå hej. Vi bor i Mölndal i en boende. Det finns mycket blod därinne. Personal där inne i en rum den öppnar inte.”

Den unge killen som ringde 112 klockan 7.46 den 25 januari i fjol var i chock och pratade knackig svenska. Men larmoperatören förstod snabbt att läget var allvarligt. En ung kvinnlig anställd hade blivit knivskuren av en kille på hemmet för ensamkommande flyktingbarn.

– Det var något väldigt tragiskt. En jättesvår situation, där huvudfokuset för oss var vår personal och vad vi skulle göra med de andra ungdomarna, säger Daniel Forsell, verksamhetschef på Living Nordic, bolaget som äger hemmet.

Läs också: 26 oktober: Hovrätten: HVB-dådet var inget mord

9 augusti: HVB-mannen skyldig – dödade 22-åringen

30 juni: HVB-hem frias från skuld i utredning

24 maj: Knivincident på HVB-hemmet dagen före mordet

Living Nordic hamnade mycket snabbt i centrum av en tidvis hetsig debatt efter knivdådet. Och fortfarande ett år efter knivskärningen som kostade den unga kvinnan livet är Daniel Forsell på sin vakt när han intervjuas. Han vill veta om han blir inspelad, han vill inte träffas vid hemmet på Åbyvägen, han vill inte vara med på någon bild och han uttalar sig bara via telefon eller mejl.

– Det är inte läge att träffas nu. Vi är fortfarande mitt inne i den här processen, säger han.

Kritik mot ensamarbete

Den mördade kvinnan hade arbetat helt ensam på nattpasset i hemmet, där åtta ungdomar bodde. Fackliga representanter riktade skarp kritik mot det förhållandet, men när Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kom med sin utredning i juni var slutsatsen tydlig.

Bolaget kunde inte anses ha begått något fel eftersom det faktiskt inte finns någon bestämmelse som reglerar hur många som måste arbeta samtidigt på ett HVB-hem.

När beslutet från Ivo kom hade dock Living Nordic på eget initiativ redan avskaffat ensamarbetet på Åbyvägen. För de anställdas och de boendes trygghet, enligt Daniel Forsell.

– Vi ville göra det tryggt för personalen och för ungdomarna. Ensamarbete är ifrågasatt och vi försöker komma bort från det.

Ska detta tolkas som att ni själva tycker att det var fel att låta den knivskurna kvinnan jobba ensam?

– Nej, det tycker jag inte. Vi har haft dubbelbemanning i perioder tidigare och nu har vi tagit det beslutet igen. Det gäller tills vidare. Det är viktigt att personalen känner att det är tryggt, säger Daniel Forsell.

Enkät: Hur påverkades du av knivdådet för ett år sedan

Hade kniv dagen före

När åtalet mot den misstänkte mördaren väcktes sent på våren i fjol tillkom ytterligare en besvärande faktor för Living Nordic. Det visade sig att den åtalade ynglingen dagen före dådet försökt skada sig själv med en kniv på sitt rum.

Bolaget kontaktade barn- och ungdomspsykiatrin, men efter att den instansen inte erbjudit någon akut hjälp fick den unge mannen bo kvar.

Borde han ha fått stanna kvar på hemmet efter den händelsen?

– Det är svårt för mig att gå in och svara på, de analyserna och utvärderingarna har vi inte gjort än. Vi prövar i dagsläget varje sådant här beslut mycket noga.

Analysen är inte gjord än – när ska den göras?

– Jag vet inte vad jag ska svara på det. Det här är fortfarande en process som pågår. Vi jobbar med människor med olika typer av problematik, man behöver alltid titta på sin verksamhet och vi kan alltid bli bättre.

På onsdagen har det gått exakt ett år sedan den unga kvinnan dog på HVB-hemmet. I dag är hemmet i full drift igen – just nu bor nio ungdomar där.

– Man har väl landat igen efter de här månaderna som har gått och hittat tillbaka till rutiner och vardagslivet. Vi har försökt ta det väldigt försiktigt. Både personalen och ungdomarna fick komma dit och känna sig för innan vi startade igen, säger Daniel Forsell.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar